Втричі більше випадків деменції до 2050 року

 

Згідно з останніми дослідженнями, кількість хворих на деменцію до 2050 року може потроїтися. Причиною цього, окрім зростання тривалості життя й приросту населення, стануть також чинники ризику, а саме: надлишкова вага, куріння, гіпертонія, брак руху й діабет. Особливо сильний приріст кількості пацієнтів науковці прогнозують в Африці та на Близькому Сході, в Європі показники також зростатимуть, але повільніше.




 

Тенденції розвитку деменції дослідили науковці з Dementia Forecasting Collaborators у розвідці Global Burden of Disease. Для цього вчені проаналізували дані про випадки деменції, структуру населення та систему охорони здоров’я в 204 країнах світу. Крім віку, зважали на чотири загальні чинники ризику: куріння, надлишкова вага, низька освіта та високий рівень цукру в крові. На підставі цих даних та за допомогою моделювання науковці отримали прогноз щодо кількості випадків деменції 2050 року.

 

Наше дослідження дає змогу краще прогнозувати деменцію як на глобальному, так і на національному рівнях, — сказала провідна авторка розвідки Емма Ніколс (Emma Nichols) з Вашингтонського університету. — Воно надає політикам та інститутам публічного здоров’я нові свідчення про рушійні сили деменції”.

 

Згідно з новими прогнозами, кількість людей з деменцією до 2050 року може потроїтися — із близько 57 мільйонів 2019 року до 153 мільйонів 2050-го. Причинами суттєвого збільшення кількості хворих є приріст населення та збільшення тривалості життя передусім у бідних країнах. Але важливі й чинники ризику, пов’язані зі способом життя. Команда зауважує, що надмірна вага, куріння та високий рівень цукру в крові зумовлюють додаткові 6,8 мільйона випадків деменції.

 

Потрібно більше зосередитися на превентивних заходах і контролювати чинники ризику, щоб їх послабити, доки вони не призвели до деменції, — наголошує Ніколс. — Навіть скромний поступ у запобіганні деменції або затриманні її симптомів може призвести до суттєвого покращення”.

 



Прогнозований приріст деменції до 2050 року. Зображення: Nichols et al./ The Lancet Public Health, CC-by 4.0.

 

 

Загалом від деменції частіше страждають жінки, ніж чоловіки. Співвідношення 2019 року становило 100 до 68, повідомили Ніколс та її колеги. “Причина не тільки в тому, що жінки довше живуть. Існують докази й того, що на біологічні механізми деменції впливають статеві відмінності, — пояснив колега Ніколс Джеймі Стейнмец (Jaimie Steinmetz). — Так, існують докази того, що Альцгеймер в мозку жінок поширюється інакше, ніж у чоловіків; різняться також кілька генетичних ризикових чинників”. 

 

Особливо сильний приріст захворювань науковці очікують в Африці та на Близькому Сході. В Африці на південь від Сахари кількість випадків мала б зрости з 660 000 (2019 року) до понад трьох мільйонів 2050-го — приріст становитиме 357%. У Північній Африці та на Близькому Сході науковці прогнозують 367% зростання — з трьох до 14 мільйонів хворих. У зоні найвищого ризику — Катар, Бахрейн та Об’єднані Арабські Емірати, де, згідно з моделюванням, приріст хворих становитиме від 1000 до 1900%.

 

Натомість у Європі та на більшій частині Азії деменція ширитиметься повільніше. Для Західної Європи науковці передбачають в середньому на 74% більше випадків деменції до 2050 року. В Україні, зокрема, має стати більше на 55%. Ще менші показники для заможних країн Азії. В Японії, наприклад, прогнозують збільшення хворих лише на 27%.

 

На думку науковців, показники ілюструють зокрема те, наскільки важливі заходи, спрямовані на покращення публічного здоров’я та уникання шкідливого способу життя. Водночас прогнози демонструють, що потрібно зважати на соціально-економічні чинники та їх покращувати.

 

Передусім країни з низьким і середнім доходом повинні ініціювати національні програми, щоб культивувати здоровий спосіб життя серед свого населення, — сказав співавтор Тео Вос (Theo Vos) з Вашингтонського університету. — Ми мусимо подолати структурну нерівність у доступі до медичної та соціальної допомоги, особливо з огляду на те, що населення ставатиме все старшим”.

 

 

Nadja Podbregar

Dreimal soviel Demenzfälle bis 2050 

The Lancet Public Health, 2022; doi: 10.1016/S2468-2667(21)00249-8

Зображення: peterschreiber.media/ Getty images

Зреферувала С.К.

20.01.2022