Вивих кличе

 

(нотатки про НАШІ порядки)

 

Перед тим, як вступити в епоху Великого Пере­лому, — а коли не зраджує пам’ять, то подібна епоха, чи то пак етап з такою назвою в історії шос­тої частини земної кулі вже фігурує, — так от, перш ніж вступити туди, ми всі дружно, одностайно й одноголосно жили, і то непогано жили! — в часи розвинутого Вивиху. І не тільки ми, а ще й декілька десятків мільйонів народів-братів з сусідніх вивих­нутих країн. Вивих переконливо демонстрував свої переваги над всім невивихнутим світом з його неви­вихнутою економікою, ринком, демо... як її? — кра­тією etc. Вивихнуті нафтопроводи через свої коліна й патрубки слухняно помпували нашу вивихнуту нафту в їхні невивихнуті цистерни. Вивихнуто-обме­жені контингенти слухняно вступали в ще не до кін­ця вивихнуті країни, аби на прикладі, предметно, пояснити їм, сірим і відсталим, переваги цього над тим, а не навпаки. Рухались вивихнуто-обмежені кон­тингенти по карті, на якій у вивихнутому Генштабі були намальовані вивихнуті стрілочки. Вивих уже вкоренився в нас мало не на генетичному рівні — і саме тоді...

 

Саме тоді почалося щось незвичне і незвичайне. Хтось десь і в чомусь почав паплюжити наш най­вивихнутіший у світі Вивих. Хтось почав критику­вати спрямування нашого Вивиху, найпередовішого у своїй вивихнутості.

 

Але Вивих непереможний тому, що він вірний! Вивих, Вивих і ще раз Вивих!..

 

Пригадаймо, як благотворно впливав, етап Вивиху на нашу найюнішу в світі юнь! Безкоштовна обов’яз­кова вивихнута освіта, рівно як і безкоштовне ви­вихнуте медичне обслуговування з ранніх років за­бирали душу й тіло молодого громадянина. І хоча подібні (теж безкоштовні) державні інституції існу­ють навіть у Кувейті, все ж ота позачасова Вивих­нутість у їх роботі непоясненно, наче дар Божий, існує тільки в нас! Як же цим не пишатися?!

 

Отже — вище знамено Вивиху! Вивихатися — то до кінця! Будемо ж несхитні в своєму прагненні до Вивиху!

 

Адже — уявімо тільки! — що подумає про нас весь навколишній невивихнутий світ? Той світ, який ми стільки ромів кликали за собою, підманюючи, як гицель цуцика, сторчакуватими перевагами саме нашого Вивиху?! Наш не бачений ще тим світом експеримент над народом, суспільством, економікою, мистецтвом, культурою, сексом та іншими гранями існування цивілізації не можна, ніяк не можна ні згортати, ні повертати!

 

Тільки Вивих врятує цей світ від того!

 

Тільки Вивих врятує цей світ!

 

Тільки Вивих врятує! Тільки Вивих!

 

 

 

Олександр ІРВАНЕЦЬ.

Автор ненаписаного фестивального сценарію.

25.05.1990