У грудні в Криворівні відкриють музей Параски Плитки-Горицвіт.

 

У колишній будівлі сільської ради у Криворівні в грудні, на початку різдвяного циклу свят, планують відкрити музей Параски Плитки-Горицвіт, повідомив «Репортер». 

 

 

Зараз активісти та працівники ГО «Центр "Криворівня"» реставрують приміщення, щоб розташувати екпозиційні зали: біографічну, присвячену фотографічній, літературній та художній творчості мисткині.

 

 

Зберегти спадщину Параски Плитки-Горицвіт та зробити її доступною для туристів, котрі приїздять на традиційні святкування Різдва та Водохреща у село, – першочергова мета музею.

 

 

Зазначимо, Параска Плитка-Горицвіт (1927–1998) – гуцульська художниця, фольклористка, етнографка, філософиня та фотографка. Вона жила усамітнено в карпатському селі Криворівня після поверення з радянських таборів за допомогу УПА. Параска Плитка-Горицвіт стала одним із культурних символів Гуцульщини, адже створила власний мікрокосм. Роботи мисткині – це саморобні книги, фотографії, картини, скульптури з глини та витинанки, в яких поєднано українські традиції й експериментальність, знання про космос, політику та далекі країни, де жінка ніколи не бувала.

 

 

Фотографувати Параска Плитка-Горицвіт почала в 1970-х і займалася фотографією майже до кінця життя. Більшість робіт втрачені, проте понад  4 тисячі світлин і негативів віднайшли у 2015 році й оцифрували зображення.

 

З кожним роком творчість Параски привертає все більше уваги шанувальників та дослідників мистецтва – у 2019 році відбулася виставка «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації» у «Мистецькому Арсеналі», а у 2020 році її роботи надруковано у французькій книзі «Світова історія жінок-фотографів» (Une histoire mondiale des femmes photographes).

 

Фото report.if.ua, kyivdaily.com.ua

09.11.2021