Меч хрестоносця на морському дні

 

Неподалік від ізраїльського узбережжя пірнальник виявив меч хрестоносців, якому 900 років. Зброя в метр завдовшки, поросла морськими мушлями, разом з іншими реліктами опинилася на морському дні поблизу міста Кармель. Вочевидь маленька бухта служила хрестоносцям як прихисток для кораблів, що зазнали поразки. Різні якорі та уламки посудин свідчать про те, що колись у бухті кораблі зупинялися на тривалий час.




Цьому мечу близько 900 років. Зображення: Shlomi Katzi/ IAA.

 

 

З 1095 по 1291 рік сотні тисяч лицарів та солдатів піхоти з різних регіонів Європи вирушали до Святої Землі, щоби звільнити Єрусалим і святі міста християнства з рук мусульман — таким було гасло. Про подекуди брутальні війни свідчать зброя та оборонні окопи поблизу Єрусалима, а також поховання хрестоносців і їхніх місцевих помічників. Археологи ідентифікували також місце найважливішої битви третього хрестового походу.

 

Ще один релікт із часів хрестових походів випадково знайшов дайвінгіст, що пірнав поблизу ізраїльського узбережжя. Шломі Катцін (Shlomi Katzin) плавав у маленькій бухні неподалік міста Кармель, коли йому впав у вічі довгий, щільно покритий мушлями ракоподібних об’єкт. Ближче виявилося, що це меч із лезом завдовшки метр та 30-сантиметровим руків’ям.

 

Катцін витягнув меч на сушу та повідомив Ізраїльську службу управління старожитностями про знахідку. Детальніші археологічні дослідження виявили, що зброя, кована ймовірно з заліза, має близько 900 років, тобто походить з часів хрестових походів.

 

«Меч зберігся у прекрасному стані, це неймовірна знахідка, — сказав Нір Дістельфельд (Nir Distelfeld) із Ізраїльського управління старожитностями. — Очевидно, колись він належав хрестоносцеві». Масивний меч важкий, тож його носій мусив бути сильним і добре тренованим.

 

Виявлення меча саме на цьому місці, поряд з узбережжям Кармелю, може бути пов’язане з розташованою неподалік фортецею хрестоносців Атліт (Шато Перелін). Цей замок, 1218 року збудований на півострові, був останньою фортецею, яку втримували тамплієри на материковій частині Ізраїлю. Лицарі покинули Атліт 1291 року, але захопити його нікому не вдалося.

 

Окрім меча, на дні бухти знайшли й інші об’єкти, зокрема металеві та кам’яні якорі, керамічні уламки. «Археологічні знахідки засвідчують, що це місце було природним тимчасовим прихистком для кораблів, що шукали захисту», — пояснив Кобі Шарвіт (Kobi Sharvit) з Ізраїльського управління старожитностями.

 

Ідентифікація різних знахідок довела: вже в пізню бронзову добу 4000 років тому пристань діяла. «Відкриття меча засвідчує: природна бухта діяла і 900 років тому, в добу хрестових походів», — сказав Шарвіт. Ймовірно, давня зброя тривалий час пролежала під піском морського дна, аж поки течія його не змила. Зараз меч детальніше аналізують у лабораторії Управління старожитностями, його відчистять та врешті представлять громадськості.

 

 

Nadja Podbregar

Kreuzritter-Schwert am Meeresgrund entdeckt 

Israel Antiquities Authority (IAA), 20/10/2021

Зреферувала С.К.

28.10.2021