Світова прем’єра «Україна Terra Incognita»

 

14 жовтня – знаменний день для українського народу. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з головних свят козаків, а відтак до наших днів дійшло не тільки в релігійному аспекті, а й як день українського козацтва, а з 2015 року – День захисника України. Символічно, що саме цього дня відбудеться Національна прем’єра опери-міфу «Україна – Terra Іncognita», яка присвячена українському оперному співаку та воїну Василю Сліпаку (загинув в зоні АТО у 2016 році). Автори – співачка, режисерка та дослідниця автентичного співу Уляна Горбачевська та композиторка  Марія Олійник.

 

Це направду довгоочікувана імпреза, на яку виконавці та слухачі чекали понад рік! У 29-ту річницю Незалежності України було представлено музичне дійство «Міф Роду» – пісенну матрицю майбутньої опери, згодом – 14 жовтня 2020 вокальну відео-версію трьох частин опери – «Міф Роду», «Міф Дому», «Міф Любові», а вже за кілька днів слухачі мають змогу побачити твір в повному складі, наживо у Львівському Національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької.

 

Також організатори подбали, щоб ця прем’єра вийшла далеко за межі України. Від 19.00 до 22.00 буде вестися унікальна онлайн трансляція, для якої українські розробники Ukr.Stream-Global Streaming Services створили програму «Віртуальна опера». Експериментальна програма дозволяє вести паралельний стрім із кількох камер. Глядач сам зможе обрати, що дивитись – на гру артистів, відео-ряд чи просто насолоджуватись музикою.

 

«Україна Terra Incognita»  переосмислює відомі жанри та місце української музики в них. Митці проєкту не «вкладають» українську пісню у створений кілька століть тому формат опери, а створюють свій – неповторний та унікальний.

 

Опера-міф складається з п’яти частин, що розкривають багатовікові елементи людського буття. Це стовпи, на яких тримається і життя окремої людини, і існування народу в цілому: «Рід», «Дім», «Любов», «Степ», «Залізне серце».   Це історія про народження, про зростання, про кохання, волю, і про те, коли потрібно ці всі речі захистити – прогнати ворога, не здатись, не продатись. Встояти… І сьогодні ці істини не втрачають цінності. Таким був Василь Сліпак – сином своїх батьків та свого народу, співцем, що ніс культуру в світ, і воїном з Залізним Серцем, який став поруч таких самих синів і ніс свою варту – до останнього подиху… 

 

Про це все артисти проєкту розкажуть через автентичні пісні, народні тексти та єдиний авторський текст «Залізне Серце» Валентина Морозова.  

 

Кожна з частин опери-міфу є художньо самодостатньою. Завершені епізоди створюють довершену композицію мікроформ, а відтак сюжет розвивається не лінійно, а сферично – поступово обростаючи деталями і відкриваючи перед слухачами нові смисли.

 

Історія нашої землі творилася століттями, вона твориться і сьогодні, в сучасному світі. Автори твору поєднали художньою ниткою минуле та сучасне. Інструментальним супроводом до архаїчних співів стане симфонічний оркестр (Ukrainian Festival Orchestra під керівництвом Тараса Демка й Івана Остаповича, диригент Тарас Вергун), джазова імпровізація (Ігор Гнидин (перкусії), Михайло Балог (саксофон) та польський мультиінструменталіст Рішард Лятецький), відео-арт (VJ group CUBE разом зі сценографом та художником проєкту Володимиром Олещуком), сучасна хореографія Артема Шошина та футурофолкові костюми Марти Ваххольц.

 

Проєкт організовує YMCA Lviv  із Фундацією Василя Сліпака. За підтримки  Українського Культурного Фонду.

 

Прем’єра 14 жовтня стане відправною точкою мистецької подорожі проєкту. Зокрема, наступним для постановки стане Париж – місто в якому майже 20 років жив і працював Василь Сліпак.  

 

 

 

10.10.2021