Світовий конґрес українців виділяє $20 млн на проєкт меморіалу «Бабин Яр» від Інституту історії України.

 

Світовий конґрес українців підтвердив, що готовий надати понад 20 мільйонів доларів США на підтримку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розробленого Інститутом історії України Національної академії наук України. Наприкінці липня про те, що СКУ готовий інвестувати в державний – альтернативний до приватного, фінансованого російськими бізнесменами – проєкт, повідомив у інтерв'ю "НВ" міністр культури України Олександр Ткаченко.

 

 

Тепер, напередодні відзначення 80-х роковин трагедії Бабиного Яру (перший масовий розстріл відбувся 27 вересня 1941 року), СКУ на своєму сайті повідомив, що не названий "видатний український громадський діяч і філантроп зобов’язався виділити щонайменше 20 мільйонів доларів для підтримки цього проєкту пам’яті. Крім того, СКУ очікує отримати додаткові зобов’язання від інших благодійників на підтримку цього проєкту меморіалізації".

 

У повідомленні зазначено, що "російські та радянські наративи спотворювали історію України, неправдиво зображаючи українців злочинцями, а не жертвами жахливих нацистських злочинів. Щоб захистити історію України від політичних маніпуляцій та дезінформації, ключові меморіальні проєкти, такі як Бабин Яр, повинні бути відповідальністю виключно української держави, а не підпорядковуватися приватним інтересам. Саме тому СКУ підтримує створення Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” з незалежною і відповідальною перед суспільством радою директорів, призначеною Урядом України".

 

СКУ у співпраці з Кабінетом Міністрів України, як зазначено в меморандумі від 10 грудня 2020 року, зобов’язався підтримувати розвиток ключових національних місць пам’яті, зокрема трьох музеїв: Національного музею Голодомору-геноциду, Національного меморіалу Героям Небесної Сотні та Музею Революції Гідності та Національного меморіалу Бабиного Яру.

 

"Історію України має розповідати український народ. Відповідальність за національні меморіальні проєкти, такі як Бабин Яр і Голодомор, повинні нести демократично обрані українські державні діячі, а не представники приватних інтересів. Фінансування цього проєкту, вплив на його управління чи контент не може надходити від осіб чи організацій, пов’язаних із Кремлем", – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

 

Нагадаємо, що у вересні 2016 року російські олігархи, що походять з України – Михайло Фрідман, Павло Фукс та Герман Хан – ініціювали створення на території Бабиного Яру приватного Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Цей проєкт викликав суттєві застереження у представників наукової спільноти та єврейської громади України через накинуту російськими спонсорами неприйнятну антиукраїнську ідеологію меморіалу. Проєкт назвали «троянським конем» російського президента Володимира Путіна, за допомогою якого він збирається нав'язувати світові російський антиукраїнський наратив що українці – антисеміти, націоналісти, фашисти та нацисти.

 

У зв'язку із накладеними санкціями Павло Фукс оголосив про вихід із проєкту, Станом на сьогодні 49% коштів у приватному проєкті належать двом російським бізнесменам – Михайлу Фрідману та Герману Хану, що мають подвійне громадянство Росії та Ізраїлю.

 

Ткаченко зазначив, що міністерство "активно співпрацює як з авторами державної концепції, так і приватної", але наразі немає "конкретних проєктів будівництва ні того, ні іншого".

 

Під час німецької окупації Києва у 1941–1943 Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення (27 вересня 1941 року розстріляно 752 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова) і радянських військовополонених, партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, "саботажників"; особливо масовими були розстріли за етнічною ознакою євреїв і циган.

 

За даними історика, провідного наукового співробітника Музею історії Києва, відповідального секретаря Громадського комітету для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляно 90–100 тисяч людей, з них приблизно 65–70 євреїв.

 

У 1941–1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН.

 

У березні 2007 року на території Бабиного Яру було створено Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» з метою вшанування та увічнення пам'яті жертв війни і політичних репресій.[32][33]. На базі Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» планується створення Меморіального центру «Бабин Яр», проєкт якого у лютому 2019 року представили українській громадськості історики Інституту історії України НАН.

 

 

07.08.2021