Літня оперна школа

У Львові стартує друга Літня оперна школа: про перший набір, секрети підготовки оперних дів та продовження вдалого освітнього проекту

 

Другого серпня у Львові стартує Друга Літня оперна школа Coloratura Opera Lab. 12-денний інтенсив для молодих оперних співаків та майстер-класи із кращими коучами завершиться великим ґала-концертом у Музеї Пінзеля.

 

 

Перша Літня школа від незалежної оперної студії Coloratura Opera Lab відбулася наприкінці червня — на початку липня у Львові. Уже під час першого набору охочих було стільки, що одразу планували відкривати новий набір, — каже організаторка школи, львівська співачка Наталія Степаняк.

 

Літня оперна школа — це звичний формат навчання для оперних співаків за кордоном, пояснює Наталія. «Академічна освіта не є достатньою, щоб випускати готових співаків. В усьому світі цю прогалину зайняли оперні студії. В Україні їх дуже бракує, тож Coloratura Opera Lab вирішила розпочати такі Літні оперні школи», — каже співачка.

 

За її словами, перша Школа показала готовність молодих співаків вкладати в свою освіту.

 

Майстер-класи від провідних співаків

 

У Літній оперній школі учасники разом із коучами та концертмейстерами працюють над технікою, стилем, вимовою, акторською майстерністю, а також готують арії та ансамблі на ґала-концерт, який відбудеться 14 серпня у Музеї Пінзеля. Учасників чекає авторський майстер-клас «Перевтілення» від соліста Львівської національної опери Петра Радейка, а також два дні інтенсиву від відомої української співачки, яка підкорила Італію — Софії Соловій.

 

Відома у світі українська сопрано Софія Соловій.

 

Навчання проходить у форматі 12-денного марафону. «Так, це важко, багато хто з вокалістів до того не співав щодня. Це банально на витримку фізичну і психологічну, — погоджується Наталія Степаняк. — Лягаєш спати і здається, що ти завтра не встанеш. А на ранок прокидаєшся, як новенька. Організм починає працювати на зовсім інших обертах, ніж у комфортному для себе стані. Тож цей інтенсив дає співаку набагато більше, ніж розмірене навчання. Саме у стресових ситуаціях відкривається друге дихання ми знаходимо в собі такі резерви, яких не бачили в інших ситуаціях».

 

Формат навчання в літніх школах максимально наближений до умов роботи оперного співака, пояснюють організатори: «Це можна порівняти з підготовкою опери на завершальних етапах». Репетиції з коучами, диригентом в останні три тижні перед прем'єрою відбуваються щодня, а за тиждень — двічі на день.

 

Не просто співки, а артисти

 

Важливо також, щоб молоді співаки відчували себе артистами. У першому наборі школи відбувся авторський тренінг режисера Євгена Лавренчука. У другому вчитиме перевтілюватися в той чи інший образ Петро Радейко — баритон, соліст Львівської національної опери, лауреат міжнародних конкурсів, справжній кросовер в опері.

 

«Тішуся, що молоде покоління готове переймати досвід від артистів, які вже стояли на сцені. Зі задоволенням поділюся своїми знаннями та відкриттями, які роблю подекуди і до сьогодні. Мені цікаве спілкування з молодими людьми, я ціную можливість почерпнути для себе щось від них», — каже Петро Радейко.

 

Соліст Львівської національної опери Петро Радейко.

 

На майстер-класі Петро говоритиме про технічні моменти, оволодіння якими необхідне кожному артистові: звільнення м'язів, запропоновані обставини, сценічна дія, увага, правда, логіка, на які точки опиратися, щоб втілитися в образ. «Будемо пробувати все це на практиці, методом проб та аналізу», — зазначає він і додає, що успіх — це 1% таланту і 99% роботи: «Перевтілення в різні образи — це величезна робота, яка базується на власному сприйнятті світу і на вмінні спостерігати та знаходити аналоги».

 

Ґала-концерт як вистава

 

Ґала-концерт Літньої оперної школи — особливе дійство, яке відрізняється від традиційних концертів: без звичних поклонів та оплесків між номерами, кожен номер плавно перетікає у наступний, артисти — не просто співаки, а герої опер, фрагменти з яких звучать на сцені. «Ми показали як без реквізиту, без декорацій, без особливих рухів стати героєм опери», — каже Наталія Степаняк про ґала-концерт першого набору школи в Львівському органному залі.

 

Учасниці Першої літньої оперної школи.

 

«Кожен твір починав і завершував історію, він плавно перетікав у наступу. Це був калейдоскоп і подорож країнами та операми. На фінал попереднього твору на сцену вже виходив новий персонаж і він відчував всю історію, весь шлейф, що був до нього. Це шокувало співаків і, чесно скажу, не всі впоралися з цією задачею», — ділиться Наталія. — «У програмі була арія Фарначе, яку виконувала мецо-сопрано. Ми казали їй: «Ти чоловік, у тебе сцена сварки, коли ти виходиш — гримни дверима». А наступна арія була лірична. Це був такий контраст! Але всі зрозуміли ідею і відчули її. Так само, коли арію Мімі співала одна дівчина, а на дует Мімі з Рудольфом виходила інша сопрано. «Друга Мімі» вийшла, подякувала першій і почала співати дует. Це пройшло на «ура». Зал просто вибухнув сміхом. Я бачу в очах «Другої Мімі» перемогу. Все, далі їй нічого не потрібно було грати. І це доводить, що коли ти робиш щось впевнено, навіть не по тексту, глядач це сприйме і прочитає».

 

Оперна співачка Софія Соловій була присутня на ґала-концерті першої Літньої оперної школи і поділилася своїми враженнями від побаченого і почутого: «Чудово, що концерт передбачає елементи театральної драматургії. Він став дуже цікавим, захопливим сценічним продуктом. Це фактично вистава, яка «тримала» публіку до кінця», — згадує Софія Соловій.

 

Сценічний звіт учасників Першої літньої оперної школи.

 

Відома сопрано, яка стане запрошеним коучем Другої оперної школи, розповіла про те, чóму буде вчити студентів: «Робота співака надзвичайно багатогранна і багатошарова, вона потребує уваги до багатьох аспектів виконавства. На майстер-класі ми будемо відштовхуватися від індивідуальності конкретного співака чи співачки, працювати над їхніми проблемами і побажаннями. Сподіваюся, мій досвід стане їм у пригоді».

 

 

Вона вважає, що подібні проєкти — це те, чого не вистачає в Україні: «Для молодих співаків дуже потрібні оперні школи. Це необхідна виконавська практика, це можливість працювати разом з коучами, і головне — виступати на сцені. Адже чим частіше співак виходить на сцену, тим це краще для нього і його кар’єри. Це також можливість заявити про себе».

 

 

Ансамблі, репетуар та атмосфера

 

Окрім підготовки арій учасники Літньої оперної школи також працюють над ансамблями. «Вміння співати в ансамблі — це дуже важливо для співака. Дуети, терцети, квартети — невід’ємна частина опер», — говорить Соловій.

 

Ґала-концерт Літньої оперної школи. 

 

Для того, щоб підібрати ансамблі для першої оперної школи, Наталія Степаняк переслухала всі записи, надіслані учасниками, і всі, які знайшла за їх участі в мережі. «Під кожного учасника я розписувала репертуар: в чому він звучить, що йому співати поки що не варто. Через те, що у нас в першому наборі були переважно дівчата, найскладнішим виявилося підібрати стільки ансамблів для сопрано. Це було завдання з зірочкою! — сміється Наталія. — Але для майбутніх оперних шкіл я маю в арсеналі ще кілька дуетів».

 

За словами Степаняк, для тривалої оперної кар’єри необхідно мати добру основу. Тому так важливо правильно підбирати репертуар. «Молоді співаки бояться співати Моцарта, не розуміють, що без цієї музики, як без фундаменту, неможливо побудувати будинок. А вони стрибають одразу у важкий італійський, французький репертуар, де можна за рахунок природних даних приховати недоліки техніки. У такі моменти ми повертаємося назад і починаємо з азів. Це те саме, що без водійських прав сісти за кермо. Можна проїхати, але недалеко», — ділиться спостереженнями організаторка оперної школи.

 

Львівська співачка Наталія Степаняк, організаторка Літньої оперної школи.

 

Але і колишні учасники, і організатори відзначають, що найголовнішим є атмосфера навчання в школі.

 

«Нашою метою було створити оперну сім'ю, — ділиться Наталія Степаняк. — У нас в Україні на жаль, прийнято, що кожен співак один одному конкурент. Це було першим, що ми забрали в своїй оперній школі — конкуренцію. Кожен колега — це твій помічник, друг, людина, від якої ти можеш щось почерпнути. Тому в нашій школі на заняттях можуть бути присутні всі, щоб аналізувати на прикладі інших плюси та мінуси. Ми проводили весь час разом з учасниками: працювали, гуляли, обідали разом. Це дало нам змогу сформувати атмосферу, у якій не було стіни між учасниками і коучами. Усі були на рівних».

 

 

Фото: надані організаторами Літньої оперної школи.

30.07.2021