Реформа ПДВ: одна рука дає, друга – відбирає

Міністерство доходів і зборів оприлюднило законопроект, покликаний реформувати систему сплати ПДВ. Зокрема, запропоновано знизити податок на додану вартість й одночасно скасувати пільги з цього податку, а ще ввести для компенсації податок з обороту. Законопроект з такими пропозиціями не є остаточною позицією Міністерства. Урядовці кажуть, що проведуть його широке обговорення і щойно тоді скерують документ на розгляд ВРУ. Отже, може статися таке, що законопроект до парламенту і не дійде. Принаймні в тому вигляді, яким ми бачимо його тепер.

 

«Треба все це обговорити. Ми пропонуємо різні моделі: податок з обороту, інші системи. При міністерстві працює інвестиційний рада, і всі ініціативи будуть обговорюватися в рамках роботи цієї ради — з тим, щоб була сформульована компетентна точка зору, представлена ​​точка зору експертів. Занадто рано говорити про те, що ми ось це будемо впроваджувати в життя», — заявив голова Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко.

 

Ідея впровадження податку з обороту не нова, її активно обговорювали в Україні ще 2012 року. Тоді Державна податкова служба пропонувала знизити ставки ПДВ для імпорту (до 12%) і внутрішнього ринку (до 7%), а також ввести податок з обороту розміром 2,5%. Не здобувши належної підтримки ані серед підприємців, ані на урядовому рівні, ідея так і не отримала втілення.

 

Цього разу профільне міністерство пропонує досить радикальні зміни: якщо раніше Податковим кодексом передбачали зменшення ставки ПДВ від 1 січня 2014 року з 20% до 17% (а протягом трьох наступних років — до 14% ), то зараз пропонують відразу встановити ставку на рівні 9%. Водночас, аби компенсувати втрату податкових надходжень (за попередніми розрахунками вона становитиме 100,6 млрд. грн), введуть податок з обороту — 2% від обсягу імпорту, від суми угод постачання товарів і послуг всередині країни, а також від операцій з резидентами територій з режимом пільгового оподаткування. Коли експортують товари і відшкодовується ПДВ, податок з обороту становитиме 1%.

 

Правила визначення доходів і витрат пропонують наблизити до правил нарахування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ через скасування правила «першої події», тобто не за фактом надходження грошей на рахунки або відвантаження товару, а після переходу до покупця права власності на товар або дати оформлення документа про надання послуг. Також буде впроваджено метод нарахувань, відбудеться уніфікація первинних документів бухгалтерського обліку з документами податкового обліку (податкової накладної). Крім того, буде створено передумови для спрощення форми та порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

 

Водночас перевірчі органи зможуть вдвічі (до 60 днів) збільшити термін проведення документальної позапланової виїзної перевірки, якщо вважатимуть, що розрахунок суми відшкодування ПДВ було проведено неправильно.

 

Пропоновані податкові новації мають щонайменше подвійну мету. По-перше, збільшити надходження до бюджету, який потерпає через стагнацію економіки. Коли на початку року податківці розглядали варіант запровадження 2,5% податку з обороту, вони розраховували на надходження від нього 53,7 млрд. грн.. Відповідно 2-відсотковий податок принесе близько 43 млрд. грн. До того ж частина коштів надійде від скасування пільг на сплату ПДВ.

 

Наприклад, за інформацією Міндоходів, зараз аґрарії завдяки звільненню від сплати 20% ПДВ заощаджуть 14 млрд. грн. щороку. Якби ставка становила 9%, економії вийшло б лише на 6,3 млрд. грн., але в новому законопроекті передбачено, що 10% від цієї суми все одно потрапить в бюджет, збільшивши його на 630 млн. грн.. Тож завдяки податку з обороту втрат для бюджету не буде — чекають навіть збільшення надходжень на 10–20% (22 млрд. грн). Як відомо, за підсумками першого півріччя 2013 року надходження ПДВ з урахуванням відшкодувань знизилися на 9,2% порівняно з минулим роком — до 61,4 млрд. грн. Загалом доходів від ПДВ цього року заплановано на рівні 154,6 млрд. грн.

 

По-друге, як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, документ розроблено в межах реалізації плану заходів підвищення інвестиційної привабливості України, яка вимірюється рейтинґом Doing Bussines. Одним з пунктів цього плану було зниження ставки ПДВ, скасування режиму звільнення від сплати цього податку і запровадження компенсаційного механізму у вигляді спрощеної системи непрямого оподаткування.

 

Цікаво, що, попри те все, пропозиції Міндоходів не збігаються з рекомендаціями МВФ, в якого Україна вже майже втратила надію відкрити нову кредитну лінію. Під час візиту місії Фонду в березні цього року його представники рекомендували відмовитися від запланованого зниження ставки ПДВ, арґументуючи свою позицію можливими втратами для українського бюджету в осязі 1,3% ВВП.

 

Не отримав одностайного схвалення законопроект і в середовищі підприємців, адже збільшені на 10–20% податкові платежі будуть закладені у вартість товарів і послуг.

 

Заступник голови ради Федерації роботодавців Дмитро Олійник запевняє, що впровадження податку з обороту за ставками 1–2% збільшить наповнюваність держбюджету і скоротить обсяги можливих махінацій, вирівнюючи конкурентне середовище.

 

«Проте є у цієї ініціативи і неґативні сторони. Головна з них полягає в тому, що в найбільшому виграші від запропонованих змін виявляться виробники та експортери сировини, а також вертикально інтеґровані структури. А от для виробників продукції високих рівнів переробки запропонована реформа загрожує додатковими витратами, адже на кожному етапі ланцюжка продукція дорожчатиме на 1%», — каже він.

 

Вказують представники бізнесу і на закладену в законопроекті можливість подвійного оподаткування.

 

«При імпорті платять ПДВ 9% плюс з обороту 2%, а при продажу — ще 9%, який "з'їдається" в результаті податковим кредитом, а потім — ще 2% з обороту. І ніде в законопроекті не вказано, один раз платити ці 2% або два рази», — зазначає голова комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

 

«Законопроект потрібно розглядати в комплексі з пропозиціями про зниження єдиного соціального внеску та навантаження на фонд оплати праці», — каже радник міністра, голова податково-юридичної практики аудиторської компанії EY Володимир Котенко.

 

Отже, під час заанонсованого «широкого обговорення» законопроекту з реформи ПДВ урядовці мають досить шансів почути багато зауваг щодо своїх теперішніх пропозицій, а тому, ймовірно, провадитимуть мову про організацію пілотного проекту на базі якоїсь виокремленої території або галузі.

 

25.07.2013