Роботу німецько-російського форуму «Петербурзький діалог» призупинено.

Це зроблено з ініціативи Німеччини, яка обурилася визнанням небажаними в Росії трьох німецьких НКО.

 

                                   Рональд Пофалла

 

Німецький оргкомітет форуму громадянських суспільств Німеччини і Росії «Петербурзький діалог» заявив про припинення на невизначений час усіх двосторонніх заходів і засідань німецько-російських робочих груп. У вівторок, 27 липня, співголова форуму з німецького боку Рональд Пофалла (Ronald Pofalla), котрого досі вважали доволі проросійським, повідомив, що це рішення пов'язане з оголошенням у Росії «небажаними організаціями» трьох німецьких НКО. Про це повідомив німецький інформаційний портал Greenpeace Magazin.

 

«Ми не можемо змиритися з тим, що деякі наші організації-учасники не мають можливості виконувати свою роботу в Росії, оскільки офіційно вважаються "небажаними" і змушені в разі порушення очікувати серйозних штрафів. Російські партнери "небажаних зарубіжних організацій" через співпрацю з ними також можуть зазнати кримінального переслідування. Обмеження, пов'язані з визнанням організацій "небажаними", стали важким ударом для діалогу наших країн у царині громадянського суспільства, і вже тільки тому є для нас неприйнятними», – наводяться слова Пофалли в заяві німецького оргкомітету «Петербурзького діалогу».

 

Німецька сторона вважає, що двосторонні засідання і головний захід «Петербурзького діалогу», який діє вже понад 20 років, цьогоріч відбудуться тільки у разі, якщо в них зможуть взяти участь усі організацій без будь-яких обмежень.

 

26 травня Генпрокуратура РФ визнала «небажаними» в Росії три некомерційні організації з Німеччини, заявивши, що вони «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки Російської Федерації». Під заборону потрапили: Deutsch-Russischer Austausch e.V. («Німецько-російський обмін»), Zentrum Liberale Moderne GmbH («Центр ліберальної сучасності») і Forum Russischsprachiger Europäer e.V («Форум російськомовних європейців»).

27.07.2021