Сентиментальне оповідання.

 

 

В жіночій ґімназії був баль.

 

Не звичайна вечірка, де треба танцювати "шерочка з машерочкою'', а справжній баль зі справжніми кавалєрами.

 

Була запрошена вся реальна школа, причому реалісти користувалися рівними правами з ґімназістками.

 

Так само одержали при вході торбинку з конфетті і серпентином; також могли пити морс до схочу. А в кінці вечера мали одержати пакунок з цукерками і помаранчами.

 

Це здається більш всього і приваблювало реалістів, бо до танцю йшли вони не дуже охоче. Збірались гуртками по під стінами, дивились з під лоба і упирались, коли Алексій Дмитрович, вчитель малювання, тягнув якого, щоби представити дамам. Бо ці частенько просили:

 

— Найдіть кавалєра!

 

Були, звичайно, і винятки.

 

Ось перед Галею, стрункою чорнявою ґімназісточкою, поважно розшаркався руденький реалістик і промовив ґалантно:

 

— Дозвольте на тур вальса?

 

Галя радо згодилась. Вона зараз же побачила, що це гарний кавалєр. Високий і в білих рукавичках.

 

І дійсно, танцювати з ним було дуже приємно. Не наступав на ноги, не плутав па. І розмова йшла легко. Виявилось, що обоє вміють сковзатися на полозках і обоє гадають, що найкраща шоколяда — молочна Кайє. Поговорили про вчителів: хто і як в'їдається. Зачепили і поважнійші теми. Хто що читав; хто що вчив.

 

Все було дуже гарно. Були цілком задовольнені один другим.

 

Вже третій тур почали, коли наддало Галю спитати:

 

— В якій ви клясі?

 

— В четвертій, відповів хлопець... А ви?

 

— Другій — сказала Галя; і глянувши на свого кавалєра, змішалась.

 

А на того ці звичайні слова зробили надзвичайне вражіння. Він спинився, почервонів, сопів носом.

 

В другій клясі? Такий "шнипс?" І він знизився до того, що так довго танцював з нею і розмовляв про поважні речі, які вона не здібна зрозуміти.

 

Не скінчивши танцювальної фіґури, не уклонившись, він покинув Галю посередині залі і пішов геть, високо піднявши курносу голову.

 

Не зразу отямилась дівчина. Зі здивованням дивилась вслід свому кавалєру.

 

Хтось, танцюючи, штовхнув її. Тоді, змішана, зніяковлена, з зусиллям пробираючись поміж танцюючих, відійшла вона у край залі і сіла в кутку.

 

Як? Така маленька обставина мала для нього таке значіння? Хіба вона гірша через те, що тілько в другій клясі. Хіба важно не те, що вона вміє танцювати вальс з фіґурами, уміє сковзатись голандським кроком? Навіть те, що вона читала Купера, — не важно?

 

В смутному здивованні широко відкрились затуманені сльозами очі і по розовій щочці покотилась велика та гірька-гірька сльоза.

 

***

 

Давно це було. Навіть не віриться, що було колись. Дім, ґімназія... Чи є ще вони на світі? Де воно то рідне місто, куди не тілько поїхати — листа написати не можна. Далеко, далеко... Як ті Пампаси, про котрі читала в дитячі роки. Всього два місяці, як Галя за кордоном, але вже сумним сном видається страшна подорож через застави, фронти, кордони. Тут, в культурному европейському центрі дивно навіть згадати про зруйновані, брудні, темні міста, що залишились десь там...

 

Тілько в ночі ще й досі сняться страшні химерні постаті, перекошені злістю обличча, довгі коридори, низькі стелі... Жах, холодний, липкий обгортає душу. Хочеться бігти — нема сил. Кричати — нема голосу.

 

І так приємно прокинутись в чистенькій світлій кімнаті. Побачити ріжнобарвні плями, що кидає сонце на стіни, на ковдру... Пригадати, що ввечері чудовий концерт, куди обіцяв повести пан Рудольф.

 

Милий пан Рудольф! Скільки втіхи вносить він в її життя. Щоб вона робила без нього одна, в чужому місті, не знайшовши родичів, котрих сподівалась тут здибати.

 

Вони познайомились в ваґоні. Потім стрінулись випадково на вулиці і обоє зраділи. Тепер бачаться майже що дня. Ходять разом по музеям і театрам. Він приємний товариш. І вдача у нього гарна: спокійна і весела. З кожним днем раднійше зустрічає його Галя.

 

Хтось застукав у двері. Галя вскочила з ліжка і побігла відчиняти.

 

Ось зразу і зіпсувався її гарний настрій: рахунок за тиждень. Галя зовсім забула, що сьогодня субота.

 

Знову треба щось продавати. Це вже не вперше. Але кожний раз це тяжко і сумно. Шкода ціх річей, що треба віддавати у чужі руки: всі ж вони яка небудь памятка. Перстень подарувала мати, годинник — тато "за скінчення ґімназії", ланцюжок ще бабуня носила. А як згадаєш, що з кожною проданою річью все ближче насувається день, коли вже нічого буде продавати?..

 

Нерішуче йшла Галя по Кернтнерштрассе. Багато тут крамниць з ювелірним крамом. І ціни, як подивитись у вікні, дуже високі. Але це як купувати, а як схочеш продавати, то зараз скажуть: і фасон старий і каміння нічого не варте. Та ще й дивляться підозріло: як ці речі до тебе попали?

 

Приємність невелика. Тому і відтягала на останній мент. Тому нерішуче зупинялась перед вікнами, розглядаючи блискучі цяцьки.

 

— А, ось ви де! — почула Галя над самим вухом. — Вірні своєї жіночої природі. Не можете спокійно бачити цієї принади!

 

Пан Рудольф усміхався, милуючи Галю очима.

 

Галя стояла, злегка почервонівши, зі складним почуттям радощі і незадовольнення. Їй приємно було в цю хвилину, коли вона почувала себе самітною і нещасною, бачити його привітне обличча; але все ж таки зустріч ця була зовсім не до речі.

 

— Що ви хочете купувати? Ось як грошима тринькають! Хіба мало вам тих гарних річей, котрі у вас вже є? Ходім краще до Сецессії: там, кажуть, гарна виставка.

 

— Ходім, — нерішучо відповіла Галя.

 

— Як бути? — думала вона, продати треба непремінно; грошей зовсім нема.

 

— Стійте! Я все ж забіжу на хвилину в цю крамницю. Мені треба переробити замок у обручки! — збрехала Галя на всякий випадок, коли б пан Рудольф побачив щось через вікно.

 

— Чи не буде настирливим, коли зайду з Вами разом. На вулиці такий вітер!

 

— Ось тобі і маєш! — подумала Галя. Ну що його робити?

 

І раптом прийшло на думку: а чому не сказати правди? Щож тут такого? Ну, продаю, бо не можу инакше. Своє ж, не крадене. Він милий, приязний. Скілько разів допомогав порадою.

 

— Пане Рудольфе! Я збрехала! — промовила вона і почервоніла.

 

Він здивовано подивився на неї.

 

— Я хотіла продати обручку.

 

Він ще вище підвів брови.

 

— Що за дивна ідея? Хіба вона вам не подобається?

 

Вона злегка всміхнулась сумною посмішкою.

 

— Я мушу це зробити... І вона в коротких словах пояснила йому своє становище.

 

— Я вже не раз хтіла порадитись з вами, — закінчила вона.

 

— Так, так... діловито відповів він. Ви вибрали для продажу самий поганий шлях. Краще публіковати в часописі, або віддати річ на комісію. Але ж вам зараз потрібні гроші? То ходім принаймні; у мене є знайомий ювелір...

 

Він повів її в бічну вулицю, де вона дійсно одержала несподівано високу ціну.

 

Це було дуже приємно; але приємнійше було, що вона нарешті призналася. Її правдивій душі завжди була противна потайність.

 

На серці зробилось так легко. Радо розглядала Галя картини. Всі вони видавалась гарними. Весело розмовляла з паном Рудольфом. Hе помічала, що його настрій не цілком такий, як у неї.

 

А пан Рудольф почував себе якось чудно. Щось заважало йому підтримувати веселу розмову. Занадто несподіване було Галіне признання. Він зустрів її в курєрському потязі; він знав, що вона з гарної родини. З першого дня вона поставила необхідною умовою розділення рахунків. А виходить — вона на краю злиднів!

 

Раптом пригадав, що дома чекає спішна праця.

 

— Значить до вечера!.. промовила Галя, прощаючись.

 

Він змішався.

 

— Чи може ви заняті? То не стісняйтесь, будь ласка.

 

— Так, я... почав він ніяково. Я зовсім забув... важне засідання...

 

— Прошу, прошу; які ж можуть бути між нами церемонії... Галя усміхнулась; і очі їх зустрілись.

 

Пан Рудольф прочитав в ясному дівочому погляду, щось більше від привітности, щось міцнійше від приязні.

 

Але він одвів очі.

 

Через два дні Галя дістала коротеньку листівку:

 

"Мушу несподівано виїхати, про поворот негайно сповіщу."

 

Але він не сповістив.

 

[Воля, 18.06.1921]

29.06.1921