Наше відчуття геометрії може виявитися унікальним

 

Люди, ймовірно, наділені унікальним відчуттям геометричної правильності – абстрактного порядку геометричних форм. Це доводить експеримент, в якому люди краще розпізнавали зайву фігуру, коли вона була геометрично правильною. Навіть серед представників традиційних народів, в середовищі котрих прямі кути – рідкість, науковці виявили геометричний ефект. Серед павіанів натомість його зовсім не було, хоч ці примати тісно споріднені з людиною.




Зображення: Agustinc/ Getty images​

 

 

Сучасна цивілізація оточила нас правильними геометричними формами. Будинки, технічні прилади і товари зазвичай мають прямі кути, паралельні краї або форму кола. Ми сприймаємо ці форми як правильні, приємні, гарні – й інстинктивно творимо речі, подібні на ці абстрактні геометричні прототипи.

 

«Археологічні знахідки вказують на те, що надавати перевагу правильним геометричним формам людство почало з самого початку, – пояснили Матіас Сабле-Меєр (Mathias Sablé-Meyer) з Університету Парижа-Сакле та його колеги. – Вочевидь, людина відчуває основи евклідової геометрії».

 

Але чому? Чи це наслідок культурного розвитку наших предків, чи за цим приховується нейробіологічний ефект? І які переваги принесло відчуття геометрії нашим предкам? Аби відповісти на ці запитання, Сабле-Меєр і його команда проаналізували відчуття геометрії людей з різних культур і порівняли його з тим, що властиве приматам – павіанам.

 

Для свого дослідження науковці провели тест «вибери зайве» – всім піддослідним людям і тваринам показували довільно розподілені на екрані чотирикутники, п’ять з них були ідентичними, хоч і по-різному повернуті. Шоста фігура своїми геометричними ознаками відрізнялася – це міг бути, наприклад, прямокутник замість квадрата або прямокутник зі зміщеним кутом. Цей виняток потрібно було якомога швидше виявити та позначити.


.
Приклади тестових завдань і результатів серед людей-піддослідних. Зображення: Sablé-Meyer et al. /PNAS.

 

 

Піддослідними були 605 дорослих і 1184 дитини з Франції, а також 22 представників традиційних культур із народу хімба, що в Намібії. Вони живуть у середовищі, в якому геометричні, штучні форми – рідкість. Порівняльною групою стали 26 павіанів, яких натренували виконувати аналогічне завдання, а потім перевірили, з якою результативністю примати його виконують.

 

Визначальним було те, що в процесі тестування команда вчених змінювала симетрію та складність геометричних форм. Адже попередні дослідження довели: наш мозок краще розпізнає та помічає ті форми, для опису яких не потрібно багато ознак. Тобто квадрат, що складається тільки з прямих кутів і сторін однакової довжини, буде ощадніший з нейрологічного міркувань, ніж менш симетричний чотирикутник.

 

Згідно з гіпотезою, геометричні форми наші предки могли легше розпізнавати та відрізняти, ніж нерегулярні форми. Але постає питання, коли це спрощене геометричне відчуття виникло і чи ним наділені й інші примати?

 

Результат: у всіх людей-піддослідних геометричний ефект був помітний – правильні та симетричні форми на екрані вони розпізнавали швидше і впевненіше, ніж специфічні фігури. «Один виняток з шести чотирикутників було простіше визначити тоді, коли або референційні форми, або сам виняток були правильними фігурами», – сказали вчені. Цей ефект виявили і в дітей, і в представників народу хімба.

 

«Це означає, що існує універсальне відчуття геометрії, присутнє в усіх людей, яке не залежить від формальної освіти, мови, знань та середовища», – пояснили Сабле-Сеєр та його колеги. Це спростовує теорію, згідно з якою лише дорослими ми можемо впізнавати геометричні, штучні об’єкти та набуваємо відчуття геометрії.

 

Але відчуття геометрії ще не сформувалося у мавпових приматів. Павіани вивчили детально, як проходити тест на винятки, але їхні результати практично не подолали показника випадковості – і це не залежало від того, наскільки складними та регулярними були форми. «Ми не змогли помітити ефекту геометричної правильності при відкиданні фігури», – сказали вчені.

 

На думку Сабле-Меєра та його колег, це може означати, що здатність сприймати геометричну правильність і користати з неї на нейрологічному рівні – суто людська. «Це породжує унікальні можливості, які відрізняють людські когнітивні механізми від тих, що властиві іншим приматам, і вони фундаментальніші, ніж розуміння мови чи теорія розуму», – припустили вчені.

 

Можливо, ми – єдиний вид, для якого існує правильність геометричних форм, тобто ми – єдині, що здатні розуміти геометрію. Аби це підтвердити, потрібні наступні дослідження на нелюдських приматах.

 

 

Nadja Podbregar

Unser Sinn für Geometrie könnte einzigartig sein 

Proceedings of the National Academy of Sciences, 14/05/2021 doi: 10.1073/pnas.2023123118

Зреферувала С.К.

25.05.2021