INSO-Lviv презентує програму до 130-ліття Сергія Прокоф’єва.

 

У середу, 17 лютого, у Львівській національній філармонії оркестр INSO-Lviv презентуватиме особливу програму з творами Сергія Прокоф’єва з нагоди 130-ліття від дня народження композитора. Гостей запрошують послухати сюїту №1 з балету «Попелюшка» та віолончельну симфонію-концерт. Диригуватиме оркестром Володимир Сіренко.

 

Фото https://philharmonia.lviv.ua

 

«Сергій Прокоф’єв, який народився і провів юність на теренах Донеччини, у своїх щоденниках згадував: "У мене є властивість характеру ставитися до життя легко, воно мене ніколи не зачіпає глибоко, а ковзає злегка на поверхні". Так і його музика, створена в період тоталітарного режиму, є свіжим ковтком повітря та свободи свідомості», – зазначають організатори.

 

Для концерту не випадково обрали сюїту №1 з балету «Попелюшка». «Сергій Прокоф’єв написав балет в період з 1940 по 1944 рік. Прем’єра відбулася в листопаді 1945 року у Великому театрі, де в той час танцювала знаменита Галина Уланова. На основі музики до балету композитор створив сюїти для симфонічного оркестру. Музика до вистави "Попелюшка" має дивовижну силу. Твір – яскравий, іскристий і неймовірно чарівний, такий, яким і має бути справжня добра казка, де справедливість обов’язково переможе, а добро буде винагороджено», – зазначено в повідомленні.

 

Фото https://philharmonia.lviv.ua

 

«Симфонія-концерт для віолончелі з оркестром» – це останній твір Прокоф’єва, створений за безпосередньої участі Мстислава Ростроповича. Вперше цей твір було виконано в 1952 році: за диригентським пультом вперше і востаннє у своєму житті стояв Святослав Ріхтер. Цей твір Прокоф’єва став новаторським, він зламав існуючі канони віолончельного мистецтва, додав віолончелі неперевершеної "концертної" сили і музичного проповідника. Симфонію-концерт в її остаточному вигляді чекав посмертний успіх. Довго Ростропович залишався її єдиним виконавцем. Твір у трьох чатинах (Andante, Allegro quisto, Andante con moto) є вершиною віолончельного виконавства, який став невід’ємною частиною репертуару солістів у всьому світі.

 

Фото https://philharmonia.lviv.ua

 

Солістом вечора буде один із найяскравіших молодих виконавців, віолончеліст Олексій Шадрін, який професійно займається музикою з семи років. Олексій грає на сучасному інструменті, який виготовив скрипковий майстер Хайко Зайферт фон Плуен. Олексій – фіналіст 3-го Міжнародного конкурсу ім. Девіда Поппера в Угорщині (2005 рік), володар другої премії Міжнародного конкурсу в Мінську (2008 рік) та першої премії Міжнародного конкурсу імені Лисенка в Києві (2012 рік). У 2017 році був учасником благодійного концерту пам’яті музичного спадку Мстислава Ростроповича в Німеччині у рамках фестивалю Кронберзької музичної академії. У 2018 році він отримав третю премію конкурсу Празька весна. Виступав з концертами в Україні, Росії та Франції.

 

Квитки на концерт, який розпочнеться о 19:00, можна придбати у касі філармонії з 15:00 до 18:00 або онлайн за цим посиланням.

 

Для довідки

 

Академічний симфонічний оркестр «ІNSO-Львів» Львівської національної філармонії був заснований у 1998 році. Це високопрофесійний оркестр. Його визнання підтверджують запрошення до участі в якості базового оркестру на міжнародних фестивалях, урочистих подіях та конкурсах: Міжнародному фестивалі класичної музики LvivMozArt (Львів), Leopolis Jazz Fest (Львів), Altmark Festspiele (Німеччина), Міжнародному конкурсі ім. Йоганнеса Брамса в м. Перчах (Австрія), фестивалі «Українська весна» (м. Познань, Польща).

 

Якість музики – визначальний фактор, який спеціалізує його та, зрештою, надає гнучкості у виборі репертуару – класика, джаз, опера, мюзикли, популярна музики.

 

Географія гастрольної діяльності оркестру включає не лише країни Європи. «ІNSO-Львів» з успіхом виступав на сценах Китаю, Колумбії та Єгипту.

 

CD оркестру відзначені нагородами Radio Swiss Classic. В червні 2017 року французька продакшн-компанія Paramax Films зняла фільм з виступом «INSO-Львів» на міжнародному фестивалі Alfa Jazz Fest за участю зіркового тріо Авішая Коена. Трансляція фільму відбувається на телеканалі Mezzo Classic – Jazz TV. У 2019 році оркестр взяв участь в історичній постановці опери «Аїда» Дж. Верді біля підніжжя храму цариці-фараона Хатшепсут (Луксор, Єгипет) під керівництвом Оксани Линів.

 

«INSO-Львів» не обмежується роллю академічного симфонічного оркестру. Це передусім оркестр, який ретранслює собою ідею миру. У своїх проєктах впроваджує ключову місію – культурну дипломатію – завдяки об’єднуючій силі музики. «INSO-Львів» – це яскрава мистецька палітра емоцій, якими музиканти діляться зі своїми слухачами, втілюючи одночасно творчу, культурно-дипломатичну і просвітницьку місію. Художній керівник оркестру – відомий на весь світ скрипаль Валерій Соколов. З 2007 року головою правління оркестру та ідейним натхненником багатьох проєктів і програм є Іоланта Пришляк.

16.02.2021