Волосся європейців сивіє швидше

 

Цілком природно, що з віком волосся сивіє. Але момент, коли воно починає сивіти, залежить від етнічності, з’ясували науковці. Згідно з їхніми даними, волосся європейців починає сивіти в середньому в 35 років, натомість африканців — на 10 років пізніше. Від етнічності залежить як волосся реагує на шампуні.

 

 

Після певного віку волосся починає сивіти, на що є природні причини, зумовлені процесом старіння. Адже з віком організм виробляє менше кольорового пігменту меланіну. Коли волосся певної людини починає сивіти, залежить від генетики та способу життя. Відомо, що на сивіння впливає певний ген і що за значного стресу волосся передчасно втрачає колір.

 

Але виявилося, що до чинників сивіння належить й етнічна приналежність. Раніше цей зв’язок майже не досліджували, тож науковці на чолі з Майрою Меймон (Mayra Maymone) з Бостонського університету описали ознаки старіння волосся у представників різних географічних популяцій.

 

«Попри подібний хімічний склад, структурні особливості волосся відрізняються у різних етнічних групах, а в результаті  і старіння волосся відбувається по-різному, — пояснила колега Маймон Нілам Ваші (Neelam Vashi). — З огляду на те, що населення стає старшим і різноманітнішим, все важливіше стає розуміти процеси, що зумовлюють старіння різних типів волосся».

 

Команда вчених проаналізувала дані близько 70 публікацій, присвячених віковим змінам волосся. При цьому науковці зосередилися на відмінностях у людей європейського, азійського, африканського та латиноамериканського походження. Крім того, вчені порівняли структуру волосся та вплив зовнішніх пошкоджень, зумовлених, зокрема, УФ-світлом або фарбами для волосся, після чого запропонували шляхи захисту волосся.

 

Виявилося: момент, коли волосся починає старіти, відрізняється у людей різного етнічного походження. Європейці зі світлою шкірою починають сивіти в середньому в 35 років, азійці (монголоїди) — ближче до 40 років. Люди африканського походження починають сивіти на 10 років пізніше, ніж європейці, — тобто після 45 років.

 

Ці відмінності можна пояснити меланосомами — органелами в пігментних клітинах, що творять, накопичують і транспортують меланін. «Дослідження з’ясувало, що зразки волосся африканців мають більшу кількість та щільність меланосом, ніж зразки волосся європеоїди або монголоїди, що може бути причиною пізнішого сивіння африканського волосся», — пояснили науковці.

 

Також вчені з’ясували: починаючи з 50 років, люди європейського походження мають менш міцне волосся, а з 35 років — менш густе. В азійців волосся втрачає свою міцність та густину у віці 40-50 років, але загалом вони мають менше волосся, ніж європейці. Густина волосся африканців зазвичай ще менша і з віком зменшується через ламкість волосся. Підвищена ламкість волосся в людей африканського походження пов'язана з тим, що у їхньому волоссі менша кількість шарів кератину, сказали Маймон та її колеги.

 

«Серед африканців також частіше спостерігається заплутування волосся, оскільки їхнє волосся часто має дрібні кучері та закручується, що, зрештою, призводить до посиленої ламкості», — додали вчені.

 

При цьому в афроамериканців з віком частіше трапляються пошкодження в коренях волосся, а світлошкірих людей та азійців зазвичай страждають зовнішні кінці волосся. Принаймні в азійців це можна пояснити підвищеною кількістю ліпідів. «Волосяні ліпіди виконують функцію бар’єру проти зовнішніх пошкоджень», — розповіли науковці.

 

Як правило, волосся людей усіх етнічних груп піддається впливу хімічних мийних засобів, теплого повітря та кольорових фарб. «Як волосся реагує на зовнішні впливи, залежить від етнічного походження», — наголошують науковці. Якщо волосся азійців демонструє вищу стійкість проти зовнішніх впливів, то африканське волосся піддається великим навантаженням.

 

Отримані свідчення важливі для розробки стратегії догляду за волоссям та його захисту від передчасної ламкості й старіння. «Розуміти унікальні ознаки волосяного старіння у представників різних етнічних груп необхідно для належного догляду за літіми людьми», — додала Ваші.

 


Anna Bolten
Haare von Europäern altern schneller
Boston University School of Medicine, 8/02/2021,
Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 2021,
Зреферувала С.К.

13.02.2021