В Донецьк занадилась «Свобода»

Дивні речі відбуваються в Донецьку. Не встигла шахтарська столиця оговтатися від раптової дружби «реґіонала» Юхима Звягільського зі «свободівкою» Іриною Фаріон (місяць тому Звягільський влаштував їй зустріч з електоратом на своїй шахті імені Засядька), як сталася нова подія. 10 липня до Донецька приїхав наступний народний депутат від ВО «Свобода» — Руслан Кошулинський.

 

Руслан Кошулинський. ВО «Свобода» (знимка Олександра Ковальчука)

 

Про його прибуття традиційно активна донецька прес-служба партії чомусь не повідомила — лише на сайті з'явився невеликий анонс поїздки. Для більшості журналістів Донеччини цей візит минув непомітно. Метою вояжу нардепа стала не проста зустріч з однопартійцями. «Свободівець» зустрічався з керівництвом Донецької області, про що офіційно повідомив сайт Донецької обласної ради.

За інформацією сайту, візит був цілком конструктивним. Мабуть, про «фашистів» та «нацистів» цим разом ніхто не говорив.

«Ми зустрілися сьогодні з головою Донецької обласної ради та його заступником, щоб обговорити проблемні питання, наявні в області в тих галузях, де їх необхідно терміново вирішувати.

Донецька область є вельми вагомою в плані наповнення державного бюджету. На жаль, ми спостерігаємо тенденцію до спаду виробництва в базових галузях реґіону. Тому треба чітко усвідомлювати, які кроки повинна робити влада на всіх рівнях для перешкоджання цьому падінню і сприяння підприємництву, виробництва в Донецькій області і аж до таких сфер, як медицина, екологія і так далі», — цитує Кошулинського інтернет-портал Донецької облради.

Як з усього видно, задоволена зустріччю й інша сторона.

«Заступник голови Донецької обласної ради Олександр Кравцов, своєю чергою, підкреслив важливість сьогоднішньої зустрічі для розгляду великої кількості питань з місцевого самоврядування, соціального життя, роботи великих виробничих підприємств, центрів культури області», — написано там само.

Цікаво, що в зазначеному повідомленні ніде не вказана партійна належність Руслана Кошулинського.

Зустріч з донецькою владою відбулася не тільки в стінах адміністрації. На відкритті юнацького чемпіонату світу з легкої атлетики, який проходив цими днями, Кошулинський сидів на стадіоні поряд з головою Донецької облради Федоруком та намісником Андрієм Шишацьким.

 

 

Вдоволений вищир донецького губернатора виглядає якось недоречно, враховуючи той факт, що поряд з ним сидить не старий друг, а представник «фашистсько-нацистської партії», якій ще зовсім недавно Шишацький у Донецьку обіцяв «дати відсіч». Нагадаємо, що лише два місяці тому Партія реґіонів проводила в Донецьку 15-тисячний «антифашистський мітинґ» проти партії «Свобода» та її прихильників, яких називали «неофашистами».

Наскільки масовою та ефектною була та акція, можемо пригадати собі з кадрів відео. І зустрічі Кошулинського з Шишацьким та Федоруком тепер можуть означати тільки одне — очільники області, приймаючи «неофашистів» в Донецьку, автоматично стали «колаборантами» та «гауляйтерами» і підлягають негайному вигнанню з «антифашистських лав».

Втім обласною владою контакти «свободівця» Кошулинського в Донецьку не обмежилися. Перебуваючи на Донбасі, депутат також відвідав завод «Донецьксталь», що належить олігархові Нусенкісу, де поговорив з працівниками і керівництвом. Ще раз процитуємо нардепа: «З керівництвом "Донецьксталі" обговорювалися питання модернізації виробництва, забезпечення робочих місць, відпочинку та оздоровлення працівників підприємства та їх дітей, екологічної складової роботи ПрАТ. Ми проговорили те, що на рівні держави, вносячи зміни до поточного законодавства, ми можемо сприяти налагодженню більш якісного виробництва».

 

Фото на згадку. Кошулинський — третій праворуч  

 

Представники фінансово-промислової групи «Донецьксталь», як і Юхим Звягільський, належать до Партії реґіонів. Однак найвеселіше тут навіть не це, а те, що Віктор Нусенкіс здавна є одним з найактивніших спонсорів так званого «русского міра» в Україні, активно підтримує УПЦ (МП), одночасно припиняючи будь-які спроби Митрополита Володимира надати Українській Церкві більшу самостійність від Москви. Православний олігарх постійно живе у Підмосков'ї, але не забуває і про Донецьк. На його гроші у місті збудували кілька православних храмів, а також «Центр слов'янської культури», який, певна річ, є насамперед центром російської культури і пропагує московське православ'я. Складно уявити собі людину, ще більше далеку від українського націоналізму, але Кошулинському якимсь робом вдалося налагодити мости з менеджментом Нусенкіса і побувати на його підприємстві.

Що може означати другий за останній місяць дружній візит представників партії «Свобода» у Донецьк?

На Донеччині ходять дві версії. Згідно з однією, ВО «Свобода» — проект Партії реґіонів, яка тепер робить усе для того, щоб вивести Тягнибока у другий тур проти Януковича. Інша каже, що Партія реґіонів потихеньку тріщить по швах, і ті її представники, хто передчуває швидке поглинання свого бізнесу представниками Сім'ї або структурами Ріната Ахметова, змушені рятуватися за спиною в опозиційного кандидата.

 

Скандальні кадри Влада Содоля, на яких бачимо, зокрема, «свободівця» Кошулинського у веселому товаристві «реґіоналів» Шуфрича і Тадеєва відразу після бійки у сесійній залі ВРУ

 

Як відомо, і Звягільський, і Нусенкіс не мають великого впливу в партії, хоч і є власниками найбільших капіталів. Що більше, у низці ЗМІ повідомлялося, що їх бізнес останнім часом зазнає тиску від конкурентів-однопартійців. Можливо, саме ці проблеми і спонукали їх піти на зближення з "радикальними націоналістами".

Наостанку ще одна цікава новина, яка додала керівництву «Свободи» багато запитань. Днями народний депутат від ВО «Свобода» Михайло Блавацький відкрив у Донецькій області свою третю громадську приймальню. Цього разу в Красноармійську. Відкрив то й відкрив, що з того? Та начебто нічого. Тільки здивувала кандидатура представника «Свободи» у місті. Ним виявився не хто інший, як Ігор Сабадаха. Відомий на Донбасі політичний гастролер.

У 2001 році молодий Сабадаха — голова Красноармійської міської організації «Союз молоді реґіонів України», тобто теперішніх «Молодих реґіонів». У 2002-му — депутат міськради від групи Байсарова (нині Байсаров — нардеп від Партії реґіонів, людина того самого Нусенкіса, шахту якого очолює в Красноармійську). У 2005-му, після революції Ющенка, — вже член «Нашої України». Тепер «свободівець». Крім того, Сабадаха ще й кум колишнього мера Красноармійська Андрія Ляшка, засудженого за хабар на 8 років. Усі ці факти він визнає сам.

Не цілком зрозуміло, навіщо «Свободі» потрібні такі люди і як це призначення відповідає тій частині програми «Свободи», де сказано про люстрацію. Однак якщо згадати дружній візит Кошулинського на Нусенкісову шахту, то прихід колишньої людини Нусенкіса в Красноармійський офіс «Свободи» вже не виглядає випадковим.

Отже, щось підказує нам, що незабаром «свободівці» перестануть бути такою собі марґінальною тусовкою на українському Сході і перетворяться на серйознішу силу, з якою доведеться рахуватися всім. Ось тільки чи залишаться вони після цього «українськими націоналістами» — велике питання. Надто-бо дивну дружбу заводять вони у цей неспокійний час.

16.07.2013