Шевком їде до Львова

Опера для сімейного перегляду «Лис Микита» Львівської національної опери – претендент на Національну премію України імені Т. Шевченка.

 

 

 

Опера Івана Небесного «Лис Микита» у постановці Львівської національної опери увійшла в другий тур у номінації «Театральне мистецтво» на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року. Номіновані на здобуття премії за цю виставу її постановники – режисер та лібретист Василь Вовкун, композитор Іван Небесний, художниця костюмів Ганна Іпатьєва.

 

Відповідне рішення ухвалив комітет премії. Тож вже цього тижня члени Шевченківського комітету приїдуть на вистави «Лиса Микити» до Львова, щоб вже 17 та 18 грудня наживо оцінити оперу. Зазначимо, що нагородження переможців традиційно відбувається 9 березня, у день народження Тараса Шевченка.

 

Опера Івана Небесного за твором Івана Франка «Лис Микита» була написана спеціально на замовлення театру, з метою розширити сучасний український оперний репертуар для дітей. Її прем’єра відбулася у Львівській національній опері наприкінці лютого 2020 року, ще до початку карантину. Перші сім аншлагових вистав у лютому-березні 2020-го відвідало близько 7 тис. глядачів, серед яких – більшість діти.

 

ТОП-7 фактів про оперу «Лис Микита» Івана Небесного:

 

В основі лібрето опери – однойменна поема Івана Франка. Перша поява цього твору відбулася на сторінках дитячого двотижневика «Дзвінок» у 1890 році – рівно 130 років тому. «Я найбільше люблю свого «Лиса Микиту», тому, що я його написав для своїх дітей…» – говорив Іван Франко. Першими слухачами і читачами цього твору були діти письменника – Андрій, Тарас, Петро та Ганна.

 

Опера «Лис Микита» була написана Іваном Небесним спеціально на замовлення театру, з ініціативи лібретиста та режисера Василя Вовкуна. Від моменту пропозиції, композитор працював над нею три роки.

 

Оперу постановники рекомендують для сімейного перегляду, адже за начебто дитячою казкою та розважальним сюжетом, гумором і пригодами хитрого Лиса, ховаються гострі та завжди актуальні соціальні питання. «У нашому випадку – це справжній бестселер, але вже оперний, для сімейного перегляду, − зазначає режисер Василь Вовкун. − Дійство, у якому органічно поєднуються розважально-авантюрний та сатирично-викривальні змісти й підтексти. І важко сказати, чого  тут більше: людського в звіриному світі чи, навпаки, звіриного у людському?..». Неймовірні костюми людо-звірів, які мають елементи камуфляжу («Наше все життя – війна є!»), розроблені художницею Ганною Іпатьєвою.

 

В оркестрі, поряд із традиційними інструментами, колоритно звучать українські народні – цимбали, бандура, ліра і трембіта. Диригент-постановник опери – американський диригент українського походження Теодор Кучар, диригентка – Ірина Стасишин, а хормейстер – Вадим Яценко.

 

Опера «Лис Микита» містить не лише музичне вирішення, а й хореографічні номери і акробатику на повітряних полотнах. Хореограф вистави – італієць Марчелло Алджері.

 

Художника світла для цієї постановки запросили із Литви – це Арвідас Буйнаускас, який зокрема співпрацює з групою «Океан Ельзи», створюючи незабутні візуальні образи їх концертів.

 

Чи не вперше в українській сучасній опері використані новітні технології 3D-мапінгу, які створили Світлана Рейніш та Юрій Костенко, які співпрацюють з брендами Ferrari, Mercedes, Coca Cola.

 

Грудень дарує можливість відвідати останні вистави опери «Лис Микита» у 2020 році!

14.12.2020