Прощання із Романом Віктюком у Львові відбудеться у понеділок.

 

У понеділок, 23 листопада, у Львові відбудеться прощання з режисером Романом Віктюком. Про це повідомила родичка режисера, яка проживає у Львові, Катерина Віктюк.

 

Фото https://vitalreal.com

 

Вона повідомила, що о 9:00 труну з тілом Романа Віктюка винесуть із будинку на пл. Галицькій, 7, де проживають його рідні. Буде здійснено переїзд до Першого театру на вул. Гнатюка, 11. Прощання у театрі розпочнеться о 10:00 і триватиме до 12:00. Опісля почнеться громадська панахида та будуть виголошені прощальні промови.

 

Орієнтовно о 13:30 планується перенесення труни до Церкви святого Андрія на пл. Соборній, де відбудеться відспівування та молитовний чин.

 

О 14:30 похоронна процесія вирушить на Личаківське кладовище на поле поховань №70, де Романа Віктюка поховають у родинному гробівці поруч із рідними. Чин похорону планують розпочати о 15:00.

 

Фото  https://tsn.ua

 

Учасників церемонії просять дотримуватись дистанції, одягти захисну маску та використовувати дезінфектори.

 

Нагадаємо, театральний режисер, народний артист України і РФ, уродженець Львова Роман Віктюк помер на 85-му році життя 17 листопада після того, як захворів на коронавірусну інфекцію.

 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Роман Віктюк народився 28 жовтня 1936 року у Львові. Навчався у Державному інституті театрального мистецтва (Москва), після чого повернувся до Львова, де працював актором у місцевому Театрі юного глядача, а згодом – режисером. Створив театральну студію при Львівському палаці піонерів.

 

Після цього Роман Віктюк працював у Твері, Вільнюсі, Одесі, Таллінні, Києві (Київський театр юного глядача), Саратові, Казані, Ризі, Ленінграді та Москві. У 1991 році створив у Москві театр свого імені, де був головним режисером та художнім керівником.

 

У Львові спільно із Ігорем Подольчаком та Ігорем Дюричем заснував творче об’єднання Фонд Мазоха. Часто був гостем та учасником українських фестивалів і театральних проєктів.

 

Роман Віктюк став постановником близько 200 вистав, зокрема найвідоміших – «Служниці», «Федра», «Мадам Баттерфляй», «Лоліта», «Дама без камелій». Він створив також танцювальну школу в Італії та філіал театру в Ізраїлі.

 

Лауреат низки премій, зокрема театральної премії Maratea Центру європейської драматургії, премії «Київська пектораль», премії спілки театральних діячів України «Тріумф» та міжнародної премії Інституту італійської драми за найкраще втілення сучасної драматургії.

20.11.2020