Львів і Лондон попрощалися із Гері Боуменом

З превеликим сумом мистецький Львів довідався, що не стало чуйної людини, активного благодійника-мецената, чудової людини –  Гері Боумена (Романа Оленича), який упокоївся цими  днями в Лондоні.

Висловлюєм щирі співчуття рідним, друзям і всім, хто був знайомим з Гері Боуменом.

Вічна пам'ять!

 

«...Я бажаю, аби кожен знайшов свою мрію і працював над її здійсненням, реалізацією. Мрія – це те, що веде кожну людину по її життєвій дорозі. Вона допомагає досягати людям тих висот, яких вони пристрасно бажають. Саме мрія дає кожній людині сили самовдосконалюватися і розвиватися. Вона робить життя насиченим, яскравим і різноманітним. Наші мрії – це вільний рух, з яким ми пов'язуємо позитивні зміни у своєму житті. І ще, треба любити ближнього. Я десь колись прочитав: «Любов до ближнього – джерело величі людини!», –  таким було життєве кредо мецената і його духовний заповіт для нас.

 

 

Гері Боумен народився 21 лютого 1952 року у місті Рошдейл (Велика Британія).

Від вересня 2005р. мешкав в Україні.

Володар звання "Галицький Лицар - 2006" у номінації "Меценат року". Весь час перебування на Україні провадив суспільно-громадську та благодійну діяльність:

- надав фінансову допомогу для виступу української збірної на Олімпійських іграх в Атланті;

 - підтримував навчально-реабілітаційний центр "Джерело" для неповносправних дітей;

 - здійснював оплату реставрації вітражів у двох храмах Львова: Вірменському соборі Успення Пресвятої Богородиці та церкви Іоанна Златоустого;

 - надавав фінансову допомогу від повені на Західній Україні в рамках спеціальної благодійної акції "Гільдії Галицьких меценатів";

 - допомогав технічно обладнати палати для новонароджених у пологовому відділенні Львівської обласної клінічної лікарні;

 - започаткував благодійний фонд Гері Боумена з метою здійснення соціальних, культурно-освітніх програм.

 

 

Згідно з даними опитування найбільшого британського незалежного благодійного фонду Charities Aid Foundation (CAF), «щасливі» надають допомогу активніше, ніж «багаті». Тобто, люди, які досягли не тільки фінансового успіху, але й особистого психологічного комфорту, значно більш чуттєві на чужі біди і проблеми. Львову пощастило на одного з таких активних благодійників-меценатів – англійського бізнесмена українського походження, Гері Боумена.

 

«...Батьки навчили мене, що є совість. Тато мені говорив: «Як даєш, то не чекай подяки. Живи так, щоб тобі було добре, а другим ще краще!».   Цілком справедливим, як на мене, є твердження про те, що благодійність є найбільшим виявом гуманності. Не просто поспівчувати, не просто любити, не просто бути добрим, а, відкинувши власні інтереси й проблеми, поспішати на допомогу іншим! Ось насправді людяний і людський крок, на який, на жаль, у реальному житті далеко не кожен здатний. Мабуть, саме тому благодійність завжди в народі вважалася й уважається вищою чеснотою», –  був переконаний Гері Боумен.

 

На ювілеї мистецької галереї Гері Боумена,  виставка польського плакату.

 

Тривалий час благодійність Гері Боумена мала приватний характер: будь-хто міг звернутись до нього по допомогу і отримати її. 2006 року громада Львова відзначила благодійну діяльність Гері Боумена: фінансування громадської організації «Джерело», яка опікується реабілітацією та навчанням дітей з особливими потребами, фінансування обладнання спеціальних палат для новонароджених у пологовому будинку Львівського Національного медичного університету, а також відновлення вітражів у Вірменському кафедральному соборі та в храмі Івана Златоуста, підтримка міжнародного фестивалю ромської культури «АМАЛА-2006» - почесним статусом «Галицький лицар-2006» у категорії «Меценат року».

 

Але одна людина, навіть заможна, це – тільки одна людина. Тож, аби структурувати свою благодійну діяльність, зробити її більш цільовою та ефективною, а також щоби мати можливість акумулювати благодійну ініціативу інших, 2009 року Гері Боумен заснував у Львові однойменний Благодійний фонд, який активно опікувався дітьми та молоддю з особливими потребами. При Благодійному фонді Гері Боумена також активно діяла мистецька галерея, яка впродовж десяти років діяльності стала помітним явищем на карті культури міста. Чимало митців експонували свої твори в залах галереї, серед яких багато як відомих імен, так і молодих, шукаючих свій власний шлях в мистецтві. 

 

Паралельно галерея активно працювала в галузі розбудови українсько-європейського культурного обміну.

 

На відкритті виставки Зеновія Флінти у галереї Гері Боумена.

 

Фонд Гері Боумена також активно опікувався дітьми та молоддю з особливими потребами: у галереї Фонду постійно відбувались виставки вихованців львівського центра «Джерело» та благодійні аукціони. Всесвітньо відомий український скрипаль, якого називають українським Паганіні, Василь Попадюк, виступив на сцені Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Кошти від концерту також пішли на допомогу навчально-реабілітаційного центру «Джерело». У благодійній акції «Концерт для роялю», який відбувся у галереї Фонду, Гері Боумен особисто зіграв на флейті та саксофоні. Зібрані кошти пішли на реставрацію роялю для центру «Джерело». Фонд надав також фінансову підтримку в організації табору для дітей з інтернатів та сирітських домів, постійно допомагав учням Пониквянської середньої школи Бродівського району на Львівщині, став одним з меценатів Х Міжнародного фестивалю романського мистецтва «Амала-2009», профінансував видання українського перекладу книги Джорджа Бравна Тіндалла і Дейвіда Е. Шая «Історія Америки» (видавництво «Літопис», Львів).

 

На відкритті виставки графіки Вікторії Ковальчук у галереї Гері Боумена.

 

«Старість для кожної людини, як банківський рахунок, – пояснював своє бажання допомогати Гері Боумен, – людина з цього рахунку, рахунку пам’яті, вибирає те, що поклала на нього, йдучи дорогою життя. Тож я намагаюсь вкладати радість, яку маю у собі, на свій рахунок пам’яті. Батько мені наказував: коли помагаєш іншим людям – не сподівайся подяки. Його прості слова стали для мене правилами на все життя».

 

"Це приклад всім, як треба жити у Львові: не гребти а дарувати. Світла людина, дуже шкода", –  відгукнувся на сумну новину мистецтвознавець Богдан Мисюга. На відхід Гері Боумена словами прощання у соцмережах поділилися Олеся Домарадзька, Марта Кравченко, Остап Лозинський, Оксана Андрущенко, Ніна і Сергій Резніченки, Михайло Французов, Зіна Банах, Алік Олісевич, Петро Крохмалюк, Ірина Сорока, Вікторія Ковальчук, Таміла Печенюк, Христина Березовська, Марія Щур, Володимир Стасенко, Дарія Зав’ялова, Лідія Данильчук, Наталія Лейкіна, Оксана Романів-Тріска, Ірина Данилів-Флінта, Оксана Вацеба, Петро Бевза, Мирослав Вайда, Іветта Ключковська та чимало інших визначних львів’ян. 

 

Вічная память...

 

13.11.2020