Офіційний Київ звинуватив Угорщину у впливі на українські вибори.

 

Міністерство закордонних справ України заявило про "пряме втручання" Будапешта в український виборчий процес та про неповагу Угорщини до українського законодавства.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій у відповідь на недільну витівку голови МЗС Угорщини Петера Сіярто. У день голосування на місцевих виборах міністр звернувся до українських угорців зі закликом голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті, – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Сіярто також повідомив, що мешканці Закарпаття, котрі перебувають на території Угорщини, можуть у винятковому порядку поїхати в Україну для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

 

МЗС заявило, що не лише "засмучене" цією заявою, а й також вважає, що вона підриває українсько-угорські переговори.

 

"У такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми", -- йдеться у заяві МЗС.

 

У відомстві Дмитра Кулеби назвали такі заяви "неприйнятними" та попередили про "жорстку реакцію".

 

"Констатуємо ігнорування Будапештом неодноразових закликів Києва припинити нехтувати принципами верховенства права і добросусідських відносин та з повагою ставитися до законів України... Неприйнятні підказки виборцям з Будапешта порушують законодавство України і не залишають українській стороні іншого вибору, як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України", -- йдеться у заяві.

 

"Нагнітання угорською стороною емоцій та провокування громадян України не поважати Конституцію України та її закони приречені на провал", -- резюмує МЗС.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у неділю закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах партію КМКС.

 

"Єдина угорська партія, КМКС, балотується на вступ до Закарпатської обласної ради, і було б погано, якби угорці не залишились без представництва на рівні області", -- цитує "Європейська правда".

 

Сіярто також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову Золтана Бабяка. "Не випадково багато поглядів прикуто до Берегова, оскільки мер Золтан Бабяк зробив чудову роботу, було б добре, якби він міг продовжувати", -- написав міністр.

 

25.10.2020