Аеропорт «Тернопіль» потішив британців

Летовище «Тернопіль», яке вже не один рік перебуває у стані «летаргійного сну», сколихнула подія. Вчора (10 липня) тут приземлилося сім літаків британської авіації. Подивитися на таке диво збіглася купа народу, і не один сімейний альбом збагатився незвичними світлинами. Літаки ж б обули теж незвичні — англійські тагермуси часів Першої світової війни.

 

 

Кортеж британських ретро-літаків, які поверталися на батьківщину з фестивалю у Києві, сів у Тернопільському аеропорту на дозаправку. Очікували прийняти навіть самого кузена британської королеви — принца Майкла Кентського, який брав участь у фестивалі, проте в Тернополі він так і не з'явився. Та й Бог з ним. Якщо радянські «кукурузники» нам вже не раз доводилося бачити, то британські літальні апарати часів Першої світової війни зробили враження просто-таки незабутнє.

 

 

В усьому світі залишилося не так вже й багато таких літачків, оскільки їх ориґінальні конструкції складаються з дерев'яних частин, обтягнутих тканиною. Тернопільський авіатор Олег Семців розповів «Z», що це насправді найдавніші літальні апарати, які в народі називають англійськими тагермусами. Перші моделі таких літаків з'явилися тоді, коли авіація щойно зароджувалася — у 1914–1915 роках. «Тільки-но люди почали літати, одразу ж почали на них воювати. Проте ці літаки були не надто надійними і часто ламалися», — розповідає Олег Семців.

 

Справді, британські ретро-літаки навіть зараз потребували особливих умов для посадки. «Наші реконструйовані борти мають специфічне шасі, — пояснив один з пілотів Роберт Кларк. — Заднього колеса немає. Замість нього прилаштована невеличка металева лижа. У ті часи гальм як таких не було, тому пристосування використовувалося для зменшення швидкості під час посадки. Нас дуже потішило те, що в Тернополі біля бетонної смуги є ще й ґрунтовий майданчик, де ми спокійно приземлилися».

 

Очолював групу англійських пілотів леґендарний авіамандрівник Джонатан Елвес. В його біографії — польоти у всі чотири сторони від Європи. Він тричі перелітав Альпи, 24 рази мандрував через Ла-Манш, здійснював рейси у Грецію та Північну Африку. І це все на своєму старенькому Tiger Month з номерним знаком «G-ANRN», яким Елвес щоразу злітає з приватного ґрунтового аеродрому поруч з власною фермою біля Бленфорда.

 

 

«Всі ми літаємо 20, 30, 40 років. Але ніхто ще такого прийому не бачив, як в Україні. Це не дуже відома країна у Великій Британії, але ми сподіваємось це змінити», — коментував перебування в Україні Джонатан Елвес.

 

Були в команді британських пілотів і дві жінки. Одна з них, Сьюзі Віткам, за штурвалом свого літачка часів Другої світової вже 26 років. Літак, на якому вона прилетіла, є її власним. У Британії, як і в Україні, жінок-пілотів не багато, і це дає Сьюзі підстави пишатися собою. «Керувати цим літаком мені дуже подобається, бо це також неабиякий стимул тримати себе у формі», — каже вона.

 

 

Дозаправки після перельотів потребували й самі пілоти. У Тернополі їх зустрічали як героїв — з короваєм на вишитому рушнику.

 

Вже за годину британська ретро-авіація з Тернополем попрощалася. Проте пілоти обіцяли повернутись…

 

11.07.2013