Майя Гарбузюк

Стосунки українського театру із Шекспіром і його «Гамлетом» історично  складні. Поки світ століттями розгадував парадоксальний текст і творив довгострокові національні традиції гамлетіан, на нашій сцені Гамлет уперше заговорив українською лише 1943 року (до речі, у Львові). Тож поки ми, наздоганяючи згаяне, шанобливо схиляли чоло перед велетом ренесансного гуманізму, світовий театр давно записав його у найближчі друзі і вони перейшли на «ти».
Якщо чесно, у цей «Поезд истории» я більше – ні ногою. Нічого особистого: 16 січня 2018 року під такою назвою симпатичні, милі, талановиті хлопці і дівчина (Христина Савченко, Кирило Нікулін, Денис Руденко) з Бахмута Донецької області разом із запорізькою драматургинею Анастасією Косодій під патронатом автора й керівника проекту «Сучасні театральні майданчики – осередки громадянської активності» Ірини Гарець показали у Львівському театрі ім. Леся Курбаса свою роботу. Театр як інструмент суспільних змін – саме те, що сьогодні потрібне в Україні, а на її Сході й поготів.
18.01.18 | Львів |
Ще півроку тому вони були випускним акторським курсом ЛНУ ім. І. Франка (творча майстерня Олега Стефана), а тепер, працюючи у різних театрах Львова, попри все тримаються разом у колективі, започаткованому ще під час навчання. Хто бачив понад рік чи два тому їхній перформанс «Гершом: чужинець на чужині»  (вистава дала назву й самому театрові) або ж дипломну виставу «Емігранти дядька Сема» за К.
12.01.18 | Львів |
«Волинь» очима українця                                                                     Не важливо, що пам’ятається. Важливо, хто є ключником пам’яті. Aнджей Шпоцінський, «Пам’ять минулого: стратегії і легітимації (Краків, 2014)    
06.12.16 | Львів |
У спекотні перші три дні липня Львів приймав гостей та учасників ІІ Міжнародного фестивалю театрів ляльок «І люди, і ляльки». Львівський театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» (директор – Олексій Кравчук) разом з міською та обласною радами впевнено зміцнюють нову платформу професійного спілкування лялькарів, даруючи не надто активному поки що львівському глядачеві можливість зустрічі із справжнім дивом.   Олексій Кравчук  
13.07.16 | Львів |
27 березня 2016 року, на Міжнародний день театру, у Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса відбулась прем’єра вистави «Зимова казка» В. Шекспіра. Міжнародний проект на кону курбасівців за підтримки Британської ради в Україні та у співпраці з Мистецькою майстернею «Драбина» було реалізовано у рамках Всесвітньої програми вшанування творчого спадку Вільяма Шекспіра з нагоди 400-ї річниці від дня його смерті.
05.04.16 | Львів |