Упередженість видно в мозку

 

Чи ми приймаємо упереджені рішення, можна побачити за роботою нашого мозку. Експеримент засвідчує, що індикатором цього є підвищена активність так званих альфа-хвиль. Тобто сила альфа-хвиль видає, чи ми діємо на підставі особистого упередження, чи всупереч йому. Так з’являються нові свідчення про нейронні основи суб’єктивного сприйняття, повідомляють науковці.




Зображення: Image Jungle/ istock.


 

Хочемо ми цього чи ні, але наш мозок за замовчуванням упереджений. Він нас змушує, наприклад, вбачати певні шаблони там, де їх немає, уперто триматися за переконання навіть тоді, коли нова інформація його цілком спростовує. Ці ж процеси відповідають за те, що упередження визначають наші враження від облич або те, що люди з харчовими розладами сприймають своє тіло неправильно.

 

«Наш мозок систематично генерує спотворене сприйняття світу, в результаті чого ми можемо створювати власну реальність», – пояснили Летіція Ґработ (Laetitia Grabot) та Крістоф Кейзер (Christoph Kayser) з Білефельдського університету (Німеччина). Спеціалісти говорять про когнітивне спотворення, що, зазвичай, є несвідомим явищем. Та люди здатні його подолати – за певних умов.

 

Отже, чи можна з’ясувати, діє хтось під впливом такого когнітивного спотворення чи ні?

 

«Коли вивчають сприйняття на рівні базових нейронних механізмів, на таке спотворення часто не зважають», – сказали Ґработ та Кейзер. Щоб це змінилося в майбутньому, вони задалися питанням: чи проявляється спотворене ставлення в мозковій активності?

 

У процесі свого дослідження науковці записали мозкові хвилі дорослих людей, коли ті були змушені ухвалювати рішення. Учасникам дослідження показали картинку та дали прослухати звук – обидва стимули слідували один за одним з інтервалом кілька мілісекунд. Потім піддослідні мусили вирішити: який подразник був першим?

 

Напередодні, в іншому експерименті, науковці перевірили, яку індивідуальну схильність мали піддослідні: вибирати спочатку картинку чи звук.  




Сила так званих альфа-хвиль виявляє спотворення. Зображення: Grabot und Kayser, JNeurosci 2020


 

Дані електроенцефалографічних вимірювань виявили: за мозком учасника можна було побачити, чи він слідував своїй особистій схильності – тобто реагував упереджено, чи долав цю заангажованість.

 

Навіть перед першим стимулом вже було видно, що видають це упередження так звані альфа-хвилі. Ці мозкові хвилі, що пливуть у ритмі від 8 до 13 герців, пов’язані з ухваленням рішень та суб’єктивними враженнями і, наприклад, впливають на те, як людина розповідає про своє сприйняття ситуації у ретроспективі. Також ці хвилі важливі для навчання.

 

Шукаючи відповідь на запитання, наскільки упереджено діє мозок, вирішальними виявилися прояви цієї мозкової діяльності в передній частині мозку, засвідчив тест: слабші альфа-хвилі означали, що піддослідні протистоять своєму «упередженню». Сильніше виражені альфа-хвилі означали, що учасники діяли відповідно до своїх особистих нахилів.

 

Чи учасники правильно чи хибно відповідали на поставлене їм запитання, на підставі мозкових хвиль зчитати неможливо, повідомили науковці. З їхніх слів, спонтанна активність альфа-хвиль може бути специфічним свідченням когнітивного спотворення – і навіть перед ухваленням самого рішення.

 

«Ми показали, що альфа-хвилі можуть передбачити градус спотворення під час ухвалення рішень у завданнях на час. Тобто їхня активність може вказувати на процеси, важливі для подолання особистого упередження», – таким є висновок науковців.

 

Цей результат не лише надає свідчення про нейронні основи суб’єктивного сприйняття. Він відкриває можливості для вимірювання особистої упередженості в межах експерименту або для цілеспрямованого маніпулювання нею.

 

 

Daniela Albat

Voreingenommenheit zeigt sich am Gehirn

Society for Neuroscience, 18/03/2020

Зреферувала С. К.

25.03.2020