Три чверті українців підтримують контакти Зеленського з Путіним.

 

Три чверті українців позитивно ставиться до ініціативи Президента України Володимира Зеленського вступити у переговори із президентом Росії Владіміром Путіном задля вирішення конфлікту на Донбасі. Подібно, три чверті вважає припинення вогню на сході найбільшим пріоритетом у політиці на найближчий час.

 

Про це йдеться у підсумках соціологічного опитування, яке провели фонд "Демократичні ініціативи" та Київський міжнародний інститут соціології.

 

 

Загалом, перші кроки Президента Зеленського та його команди позитивно оцінює 62% громадян. Негативні оцінки дали 24% респондентів – це вдвічі більше, ніж у серпні.

 

Так, 75% українців позитивно ставляться до ініціювання Зеленським переговорів із президентом РФ, а 59,2% схвалюють відведення військ від лінії розмежування.

 

Українці вважають, що припинення вогню на Донбасі мусить належати до першочергових дій Президента Зеленського (ці очікування поділяє 73,7% респондентів).

 

Респонденти також переймаються зростанням зарплат і пенсій (51,3%), зниженням тарифів (37,4%) і покаранням корупціонерів (35,3%).

 

Якщо йдеться про динаміку, то українців починає щораз більше турбувати потреба зменшення впливу олігархів на політику (число респондентів зросло у порівнянні зі серпнем із 18,1% до 27,8%), підвищення якості медицини (із 13,4% до 21,1%), активізація співпраці з ЄС та НАТО (із 5,7% до 9,3%) – тобто ті сфери, в яких політика Володимира Зеленського очевидно слабка.

 

 

Найменший пріоритет серед пропонованих соціологами опцій (а учасники дослідження могли вибрати не більше 5 варіантів відповідей) дістали запровадження народовладдя (референдуми, петиції тощо) – 4,2%, і надання офіційного статусу рсоійській мові – 3,1%.

 

Найбільші ж, кратні розбіжності фіксуються у питаннях, котрі в той чи інший спосіб стосуються нинішньої російської агресії.

 

Для прикладу, 15,7% респондентів у центрі України ставлять у пріоритет повернення Криму, а на півдні – лише 6,1%.

 

За активізацію співпраці з ЄС та НАТО вболіває 15,9% мешканців заходу, але лише 3,6% – на сході.

 

На півдні 11,7% сподівається налагодження співпраці з Росією, і лише 1,6% чекають цього на заході.

 

12,3% респондентів зі заходу прагнуть посилення української армії, але на сході цього хочуть 4,8%.

 

Схід хоче офіційного визнання російської мови – 9%; на заході й у центрі це турбує 0–0,5% респондентів.

 

 

Мирний план Володимира Зеленського має найбільшу підтримку серед респондентів півдня України – понад 85% схвалюють і початок переговорів із Владіміром Путіним, і вицофування військ від лінії розмежування.

 

Натомість найбільший скепсис демонструє захід; зокрема, тут серед респондентів навпіл діляться думки щодо відведення військ (41,3% – "за", 39,7% – "проти").

 

ДОВІДКОВО. Загальнонаціональне дослідження громадської думки провели фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року. Опитування відбувалося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім автономної республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводили тільки на територіях, які контролює українська держава. У результаті польового етапу зібрано 2041 анкету. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

27.11.2019