У Тернополі запровадили нову премію.

 

Цьогоріч до Дня місцевого самоврядування в Тернополі вручатимуть Премії імені Володимира Лучаківського. Положення про присудження премії та склад організаційного комітету затвердили сьогодні на засіданні 39-ї сесії Тернопільської міської ради.

 

 

Таке рішення ухвалили «задля вшанування пам’яті першого українського бургомістра Тернополя Володимира Лучаківського та відзначення тернополян, які доклали вагомих зусиль до інноваційного, технологічного, наукового, суспільного, громадського, культурного розвитку та формування позитивного іміджу міста», – кажуть у міськраді.

 

Згідно з положенням, грошову премію в розмірі 10 тис. грн щороку вручатимуть у трьох номінаціях: «Майбутнє створюється сьогодні», «Формування позитивного іміджу міста» та «Культурно-мистецькі, наукові та інноваційні досягнення».

 

Пропозиції щодо кандидатів на здобуття Премії зможуть подавати в управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради (бульв. Т.Шевченка, 1) до 7 листопада поточного року керівники вищих навчальних закладів міста, засобів масової інформації, громадських організацій і галузевих спілок, установ, підприємств та організацій.

 

Для довідки:

 

Володимир Дмитрович Лучаківський – український громадський діяч, письменник, перекладач, адвокат і перший українець – бургомістр у Тернополі.

 

Народився 19 березня 1838 року в селі Ременів, нині Кам'янка-Бузького району Львівщини в сім'ї священика УГКЦ о. Дмитра Лучаківського та його дружини Антоніни Дольницької. Маленьким хлопчиком разом із батьками переїхав у село Довжанка Тернопільського району, де його батько був парохом.

 

Після закінчення Тернопільської державної (класичної) гімназії навчався на правознавчому факультеті Львівського університету. У 24 роки став єдиним адвокатом у Тернополі.

 

1896 року став першим українцем-бургомістром Тернополя. Саме за Лучаківського в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін.

 

Був співорганізатором українських товариств у місті: «Міщанське братство», «Приятелі музики», філії товариства «Рідна школа». Як бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля.

 

 

Помер Володимир Лучаківський 19 квітня 1903 року. Похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

 

Володимир Лучаківський активно займався літературною творчістю. Для аматорського театру «Руська Бесіда» він переклав з німецької і польської мов близько 20 п'єс, які свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині.

 

Написав дві оригінальні комедії «Іспит на мужа», «Несподівані женихи». Писав поезії, оповідання, гуморески.

 

Переклав українською мовою з німецької «Карний закон». Видав друком «Причинок до етнографії галицького Поділля» (Тернопіль, 1883).

 

25.10.2019