«Дударик» запрошує львів'ян разом відсвяткувати 48-річчя.

 

 

17 жовтня Державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» відзначатиме 48 років діяльності. Саме цього дня 1971 року відбулася перша репетиція хору. З нагоди уродин «Дударик» привітає львів’ян і гостей міста приємними мистецькими заходами. Безкоштовні виступи, на які зможуть прийти всі охочі, відбудуться завтра в Домініканському соборі – о 17:00, на площі Ринок – о 17:30, а також біля пам’ятника Тарасу Шевченкові – о 18:00.

 

Капелу «Дударик» засновував Микола Кацал за сприяння Українського музичного товариства у Львові, та успішно провадив упродовж 44 років. 1983 року капелу нагороджено дипломом Президії Верховної Ради Української РСР, а 1989 року – Премією ім. Тараса Шевченка, найвищою урядовою нагородою в галузі культури.

 

1989 року завдяки старанням Миколи Кацала було створено першу в Україні хорову школу. Спеціально для неї влада міста передала приміщення колишнього міського шпиталю Св. Лазаря. А перспективою найближчих років є створення на базі хорової капели та хорової школи Національного центру хорової культури України.

 

 

За час свого функціонування капела заспівала понад 10 тисяч творів у близько 4000 концертів, взяла участь у 500 літургіях, побувала із концертами у 20 країнах світу. Хорова капела співає з найвидатнішими світовими оркестрами, солістами та диригентами, у найпрестижніших концертних залах України і світу. Зокрема, в Карнегі-холі (США), Домському соборі (Рига), соборі Паризької Богоматері (Париж), на фестивалі Vancouver-Pacific International festival Canada Place (Ванкувер, Канада). «Дударик» є культурним амбасадором України у світі.

 

16.10.2019