5-копійкові монети вийшли з обігу.

 

З 1 жовтня 2019 року монети номіналом 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжних засобом та вийшли з готівкового обігу. Відтак українці не зможуть використовувати найдрібніші монетки для готівкових розрахунків, водночас упродовж наступних трьох років матимуть змогу обміняти їх в усіх відділеннях українських банків.

 

 

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

 

"Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Завдяки оптимізації у перспективі номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. У такий спосіб він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними", – прокоментували в НБУ.

 

Монети дрібних номіналів обмінюватимуть на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, без обмежень та безкоштовно в усіх відділеннях українських банків упродовж одного року, а в "Ощадбанку", "Приватбанку" та "Райффайзенбанк Аваль" – упродовж трьох років.

 

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Водночас ті монети номіналом 25 копійок, котрі потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг, і поступово їх ставатиме менше.

 

Нацбанк зазначив, що серед головних переваг вилучення монет номіналом 1, 2 та 5 копійок – підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат. Таке рішення є й позитивним для держави, адже дозволить зекономити понад 90 млн грн щорічно завдяки зменшенню витрат регулятора на виготовлення та обробку монет найдрібніших номіналів.

 

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

 

01.10.2019