Калуську ТЕЦ повернули в держвласність.

Комісія у сфері розгляду скарг із державної реєстрації (при Мін’юсті) ухвалила рішення скасувати перереєстрацію Калуської ТЕЦ на нового власника та повернути її в державну власність. Про це повідомив на своїй fb-сторінці депутат від партії «Слуга народу», голова комітету з питань енергетики Андрій Герус.

 

 

«Це хороша новина для українських громадян – підприємство повернуто у державну власність. Це хороша новина для шахтарів держшахт Львівсько-Волинського басейну, буде збережений технологічний ланцюжок видобутку-збуту-споживання вугілля. Це хороша новина для організаторів спроб виведення Калуської ТЕЦ із держвласності, бо за спробу крадіжки дають менше років, аніж за завершений злочин», – прокоментував це рішення Андрій Герус.

 

Рішення щодо Калуської ТЕЦ ухвалив у травні 2019 року ще попередній уряд за прем'єрства Володимира Гройсмана, – нагадує «Економічна правда». Відповідно до нього, Калуську теплоелектроцентраль, фактично єдиний об’єкт генерації, який не належить компанії ДТЕК, передали в комунальну власність міста Калуша, вона також мала отримати спеціальну державну допомогу.

 

Тоді Андрій Герус, який був представником Президента Зеленського в Кабміні, зазначав, що рішення було ухвалене вже після оголошеної заяви про відставку Володимира Гройсмана. ТЕЦ передавали в комунальну власність міста Калуша, де раніше був мером колишній міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик, який висловлював сумніви в економічній доцільності такої безкоштовної передачі.

 

«Цілком імовірно, що наступним кроком буде передача цього об’єкта у приватні руки за безкоштовно (псевдоконцесія або інша схема)», – прогнозував Герус.

 

Андрій Герус. Фото: fakty.com.ua

 

Держпідприємство «Калуська теплоелектроцентраль» було введено в експлуатацію 1967 року. Встановлена електрична потужність – 200 МВт. Спроєктована для роботи на вугіллі Галицько-Волинського басейну, довгий час працювала на природному газі.

 

ТЕЦ постачає електроенергію до енергоринку України, теплову енергію постачають промисловим і комунальним споживачам міста Калуш. Калуська ТЕЦ є частиною Бурштинського енергоострова. Власником ТЕЦ була державна компанія Укрінтеренерго.

 

24.09.2019