Президент ветував Виборчий кодекс із "відкритими списками".

 

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на проєкт Виборчого кодексу, схвалений народними депутатами Верховної Ради восьмого скликання.

 

Про це йдеться в інформаційній картці законопроєкту на офіційному сайті парламенту. У статусі документу вказано: "Готується на розгляд з вето Президента".

 

 

Зеленський стверджує у своїх арґументах, що проєкт містить положення, які не відповідають Конституції України, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

 

“З огляду на викладене, не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів й демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів”, – відписав Президент.

 

При цім Зеленський стверджує, що "в цілому" підтримує ідею зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур та правил з метою уніфікації регулювання підготовки і проведення виборів в Україні.

 

Верховна Рада прийняла Виборчий кодекс на своєму засіданні 11 липня. Проєкт, зокрема, передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів.

 

Голова ВР Андрій Парубій підписав проєкт Виборчого кодексу 27 серпня, в один із останніх днів на посаді спікера.

 

14.09.2019