У Перемишлі публікують історії українців, які повернулися після виселення.

 

 

У Перемишлі почав діяти проєкт «Архів POWERнення». У його рамках на сайті powernennia.pl публікуватимуть спогади українців, які повернулися після переселення 1947 року й обрали Перемишль своїм місцем проживання. «Архів Powernennia – Історії повернення Перемишля – це проєкт, що увіковічує спогади досвідчених людей, сміливих і непокірних, прив’язаних до рідної традиції та налаштованих на її культивування», – зазначено в описі на facebook-сторінці проєкту.

 

Спогадами діляться переселені українці, громадяни Польщі літнього віку, які в певний момент свого життя вирішили, що хочуть повернутися. Вони розповідають про свою мотивацію, життєвий досвід, діляться емоціями та радощами.

 

«Не всі польські українці, виселені в 1947 році у рамках операції «Вісла», вросли в повернені території (пол. ziemie odzyskane). Деякі з них, незважаючи на несприятливі умови, вирішили повернутися на родинні землі. Коли повернутися в рідне село було неможливо, тому що старі будинки були заново заселені, або вже не існували, – був Перемишль», – йдеться на сайті проєкту.

 

Робота над проєктом тривала впродовж року. Перша розповідь, яку розміщено на сайті, – це історія про повернення Андрія Чорного, який приїхав до Перемишля на мотоциклі з села біля Пенєнжного (Вармінсько-Мазурське воєводство).

Чоловік згадує, як за тиждень до депортації їхньої родини його батька забрали просто з поля, де він випасав коня, і відвезли до табору в Явожно. Батькові було 53 роки. Самому Андрієві – 11. Попри це, чоловік досі добре пам’ятає обставини виселення, вагони, в яких їх вивозили з рідних земель, емоції односельців і перші дні на чужині.

 

10-річний Андрій Чорний. Фото з powernennia.pl

 

Андрій Чорний вирішив повернутися, коли відслужив у армії та зрозумів, що не буде господарювати з батьками на землі. Відвідав рідне село, відтак працював механізатором у Радимно. А з 1960 року почав мешкати в Перемишлі.

 

25.07.2019