Кир Святослав підтвердив, що на зустрічі з Папою йшлося про перспективу патріархату.

 

Глава Української греко-католицької Церкви Блаженніший Святослав підтвердив, що серед тем, котрі порушували під час дводенної зустрічі у Ватикані з Папою Римським, була перспектива надання УГКЦ статусу патріархату.

 

Про це Святослав сказав у інтерв'ю італійському виданню AСІ Stampa.

 

 

Відповідаючи на питання журналіста про те, чи зустріч наблизила УГКЦ до трьох її мрій – візит Папи в Україну, піднесення до статусу патріархату і беатифікація митрополита Андрея Шептицького, – глава Української греко-католицької Церкви сказав: "Вони ближчі, ніж три дні тому".

 

"Насамперед, ми публічно запросили Папу приїхати до України. Ми сказали йому: «Сьогодні ми зустрічаємося з Вами і Ви слухаєте нас. Та багато хто не може бути тут, проте хоче Вас слухати і бачити. Ми чекаємо на Вас в Україні, щоб Ви змогли доторкнутися до ран війни і допомогли припинити їхню кровотечу». Такими ініціативами, як «Папа для України», Святіший Отець Франциск хотів полегшити наші страждання. Проте в нас створилося враження, що ми працюємо лише для того, щоб виправити наслідки війни. А треба вплинути на її причини. Тож коли Папа приїде до України, це буде працею над припиненням війни. Ми повторили наше запрошення і в неофіційній атмосфері, коли зустрілися зі Святішим Отцем під час вечері в домі Святої Марти. Папа сказав мені: «Я подумаю»", – прокоментував Святослав.

 

Кажучи про патріархат, Блаженніший зазначив: "Цю тему ми теж розглядали, коли говорили про екуменічний вимір життя нашої Церкви". "Патріархат – це спосіб існування, а не нагорода. Це вироблення механізмів для процвітання нашої Церкви, оскільки підвищує нашу ефективність і пастирську роботу. Наша Церква, її розвиток і розквіт не є загрозою для наших православних братів. Ми не «проти когось», а «для когось». Ця ментальна революція ще не завершена. Але нам потрібні нові структури", – сказав Святослав.

 

"Усе це вказує на необхідність створення патріархату: хоч корені нашої Церкви є справді в Україні, але ми глобальна Церква, яка виходить поза межі географічної території", – додав глава УГКЦ.

 

Що ж до беатифікації Андрея Шептицького, то Святослав підтвердив, що для УГКЦ особа Шептицького важить дуже багато. 

 

"Митрополит Шептицький першим зрозумів глобальний вимір нашої Церкви. У той час, коли він очолював УГКЦ, вона мала лише три єпархії на Західній Україні, яка на той час перебувала під владою Австро-Угорської імперії. Сьогодні в нас є 34 єпархії по всьому світу, і це також завдяки митрополиту Шептицькому, який першим здійснював пастирські візити до своїх вірних у всіх куточках земної кулі і зробив усе необхідне для того, щоб вони мали священників і єпископів. Він першим наголосив на пастирських потребах створення структур для іммігрантів. Ми живемо плодами того, що розпочав митрополит Шептицький", – зазначив він.

 

"Ці два дні не мали на меті покласти на стіл готові рішення, розглянуті і прийняті заздалегідь в якійсь дикастерії. Це були дні вивчення, аналізу, роздумів про подальші кроки. Ми очікуємо, що найближчим часом з'являться плоди цих роздумів, конкретні рішення, створення певних структур і механізмів, які зможуть допомогти нашій Церкві процвітати в Україні та у світі", – підсумував Святослав.

 

 

Верховний архиєпископ УГКЦ, митрополити та єпископи-члени Синоду УГКЦ 5-6 липня зустрілися у Ватикані зі Святішим Отцем Франциском і керівниками дикастерії, які займаються українськими питаннями. Незважаючи на те, що участь Папи Франциска була запланована лише на час відкриття, Святіший Отець перебував упродовж двох робочих днів.

 

Зустріч стала місцем плідного діалогу: вперше Папа сказав про "гібридну війну" в Україні, вперше в комюніке прес-служби Апостольського Престолу стосовно ситуації в Україні було використане слово "війна", а не "конфлікт".

 

"Центральною темою нашої розмови була війна в Україні. Усім зрозуміло, що ця війна є чужоземною агресією. Усім зрозуміло, що Україна є жертвою. Усім зрозуміло, що це гібридна війна; про неї часто забувають і довкола неї є багато маніпуляцій", – зазначив Святослав.

 

Під час зустрічі також ішлося про особливу роль УГКЦ в екуменічному діалозі та про роль східних католицьких Церков.

 

"Папа Франциск бажає, щоб східні католицькі Церкви розвивалися і процвітали, – прокоментував Святослав. – Часто кажуть, і Святіший Отець це підтвердив, що уніатизм як метод відновлення повної і видимої єдності Христової Церкви вичерпав себе. Це правда. Ми, східні Церкви, теж поділяємо таку думку. Це метод, який розділяє єдину Церкву шляхом відокремлення від неї певної частини і приєднання її до іншої Церкви, загострює проблему поділів і не допомагає вилікувати рани. Але часто, коли йдеться про уніатизм, цей термін використовують для того, щоб поставити під сумнів саме існування східних католицьких Церков. Під час нашої зустрічі ми зрозуміли, що Папа розрізняє метод уніатизму та східні католицькі Церкви. Ми не метод, а живі люди і живі Церкви. УГКЦ протягом останніх тридцяти років надзвичайно активно розвивалася: Папа оцінив життя, жвавість нашої Церкви і хотів виявити своє сприяння її розвитку", – резюмував Блаженніший.

 

12.07.2019