Судова експертиза стверджує, що Володимир Івасюк не міг скоїти самогубство.

 

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз провів експертизу обставин загибелі композитора-виконавця Володимира Івасюка і дійшов висновку, що він фізично не міг би вчинити самогубство.

 

Про це розповів директор Київського НДІ судових експертиз Олександр Рувін, передає Укрінформ.

 

«Вже була проведена певна кількість експертиз, за результатами яких виявили певні розбіжності у висновках. Прокуратура Львівської області звернулася до нас. Слідчий експеримент ми провели у травні цього року. Коли наші експерти ознайомилися з матеріалами справи, стало очевидним, що потрібен експертний експеримент — подібно до тих обставин, за яких загинув Івасюк», – розповів Олександр Рувін.

 

Експеримент провели в лісовому масиві недалеко від місця, де у 1979 році знайшли тіло Володимира Івасюка, в такий же час – у травні. Підібрали також схоже дерево – такої ж породи, подібного розміру: відповідної висоти, діаметра стовбура, розташування гілок.

 

У процесі експерименту розглянули три ситуації.

 

«Першим вирішувалося питання, чи міг потерпілий сам залізти на дерево, на висоту гілки 1,7 метра, зав’язати вузол та вчинити самогубство. Другим – чи можливо інсценувати самогубство за допомогою підручних засобів – драбини, підставки тощо, хоча на тому місці нічого подібного виявлено не було. І третє – чи можливо провести інсценування самогубства без застосування цих підручних засобів», – сказав Олександр Рувінов.

 

В експерименті задіяли статиста, за всіма зовнішніми ознаками якнайбільше схожого на потерпілого: такого ж віку, як Івасюк, такої ж маси тіла, але досить підготовленого фізично.

 

«Встановлено, що зав’язати вузол та провести інсценування самогубства навіть дуже сильна фізично людина не змогла би. Очевидно, що їй для цього знадобилася б чиясь допомога», – зазначив Олександр Рувін.


 

Також, за його словами, було встановлено, що якби були якісь допоміжні підручні засоби типу драбини чи підставки, то щоби зав’язати вузол і провести інсценування самогубства, необхідно було задіяти двох людей, а якщо без підручних засобів – щонайменше трьох. Окрім того, на одязі та взутті Володимира Івасюка тоді не виявили слідів того, що він залазив на дерево.

 

Зараз експертиза перебуває на стадії передачі слідчим органам. До неї додадуть також експертні оцінки групи медиків, що провели свою частину експертизи. Відтак прокуратура Львівської області вирішуватиме, що робити.


 

Композитора Володимира Івасюка, який зник 24 квітня 1979 року, знайшли повішеним 18 травня 1979 року у військовій зоні Брюховецького лісу. Тоді слідство висунуло версію самогубства внаслідок психічного розладу, справу закрили за відсутністю складу злочину через два місяці – 18 липня 1979 року. Володимирові Івасюку було 30 років.

13.06.2019