США позбавили Туреччину торговельних пільг.

Причиною цього стало придбання Анкарою російських зенітних комплексів С-400.

 

 

Президент США Дональд Трамп у четвер, 16 травня, підписав указ, який передбачає низку заходів економічного характеру щодо Туреччини. Так, глава Білого дому припинив дію режиму торговельних преференцій, запроваджених ще 1975 року. Водночас Трамп наполовину зменшив тарифи на імпорт турецької сталі – до 25 відсотків.

 

«Я вирішив, що доцільно з 17 травня 2019 роки позбавити Туреччину статусу розвиткової країни-бенефіціара, з урахуванням рівня її економічного розвитку», – заявив глава Білого дому, чиї слова цитує інформаційна аґенція Reuters.

 

Досі Туреччина підпадала під дію Єдиної системи торгових преференцій (GSP), що передбачає зниження мит на низку товарів. Перегляд цієї політики почався ще в серпні 2018 року на тлі зростання напруженості в двосторонніх відносинах між Вашінґтоном і Анкарою. Свого піку він досягнув у травні 2019-го на тлі планованого придбання Туреччиною російських зенітних комплексів С-400. Цей намір викликає жорстку протидію США, оскільки застосування російських ЗРК, з точки зору США, несумісне з використовуваними в НАТО оборонними системами.

 

Тим часом господарка Туреччини переживає далеко не найкращі часи. У четвертому кварталі минулого року ВВП країни впав на 2,5 відсотка – вперше за десять років у країні була зафіксована рецесія. За даними Національного статистичного відомства, безробіття сягнуло рекордних за десятиліття 14,7 відсотка, а серед молоді цей показник досягав майже 27 відсотків. З кінця 2017 курс турецької ліри знизився майже на 30 відсотків.

17.05.2019