Абелівську премію з математики 2019 року отримає американка Карен Уленбек.

 

 

Норвезька академія наук оголосила лауреата Абелівської премії 2019 року. Нею стала американський математик Карен Уленбек. Премію присудили їй «за піонерські досягнення в геометричних диференціальних рівняннях у часткових похідних, калібрувальній теорії поля та інтегрованих системах і за фундаментальний вплив її робіт на математичний аналіз, геометрію та математичну фізику».

 

«Карен Уленбек отримує Абелівську премію 2019 року за свої фундаментальні роботи з геометричного аналізу і калібрувальної теорії поля, які докорінно змінили математичний ландшафт. Її теорії зробили революцію в нашому розумінні мінімальних поверхонь, тих, наприклад, що утворюють мильні бульбашки, і більш загальних проблем мінімізації високої розмірності», — сказав голова Абелівського комітету Ганс Мюнте-Каас.

 

Як правило, в якості прикладу мінімальних поверхонь завше наводять саме мильні бульбашки. Вони цікаві тим, що плівка бульбашки завжди прагне мінімізувати свою площу поверхні і прагне до ідеальної форми сфери.

 

Роботи ж Карен Уленбек цікаві тим, що вони дали фізикам ключ до вивчення ряду проблем — як-от поведінка субатомних частинок та теорії уніфікації електромагнетизму.

 

Уленбек народилася 1942 року. З дитинства вона зацікавилася природничими науками, однак коли почала навчання в Університеті Мічигана, її інтересом стала математика. Після Мічиганського університету навчалася в Нью-Йоркському та Брандейскому університетах (штат Массачусетс). Працювати почала в Массачусетському технологічному інституті, потім — у Каліфорнійському університеті в Берклі та Університеті штату Іллінойс. Нині вона працює в Університеті штату Техас в Остіні і в Прінстонському університеті.

 

 

Абелівську премію заснував 2002 року парламент Норвегії у зв'язку з 200-річчям від дня народження норвезького математика Нільса Генріка Абеля, і з 2003 року її щороку присуджують видатним математикам.

 

Церемонія вручення цього року відбудеться 21 травня в університеті в Осло.

 

Розмір премії становить 6 млн норвезьких крон (близько €750 тис.).

 

Минулого року премію отримав канадський математик Роберт Ленглендс.

 

 

19.03.2019