Перші підсумки фінського експерименту з базовим доходом

 

Відомство соціального забезпечення населення Фінляндії Kela і Міністерство соціального забезпечення та охорони здоров'я Фінляндії опублікували попередні результати експериментальної концепції безумовного базового доходу: двом тисячам випадковим чином відібраних безробітних громадян виплачували по 560 євро в місяць, щоб дослідити, як це вплине на їхній стиль життя і пошук роботи.

 

Загальний висновок: в цілому благополуччя підвищилося, впливу на працевлаштування в перший рік немає.

 

 

Експеримент із базовим доходом не підвищив рівень зайнятості учасників у перший рік експерименту. Однак наприкінці експерименту одержувачі базового доходу сприймали своє благополуччя краще, ніж у контрольній групі. Результати деякою мірою є попередніми, і поки ще неможливо зробити будь-які остаточні висновки щодо наслідків експерименту з базовим доходом.

 

В ході оцінки експерименту "базовий дохід" вивчається вплив базового доходу на статус зайнятості, дохід і добробут учасників. Спочатку будуть опубліковані результати реєстру й обстеження.

 

Дослідження впливу експерименту з базового доходу на зайнятість засноване на даних реєстру за перший рік дослідження. Дані реєстру доступні з затримкою в один рік — це означає, що результати за другий рік експерименту будуть опубліковані на початку 2020-го.

 

"На основі аналізу даних реєстру за рік можна сказати, що протягом першого року експерименту одержувачі базового доходу були не кращими і не гіршими, ніж контрольна група, при працевлаштуванні на відкритому ринку праці", — каже Охто Каннінен, координатор досліджень Інституту економічних досліджень праці.

 

Одержувачі безумовного базового доходу працювали в середньому на 0,5 [робочого] дня більше, ніж члени контрольної групи. За рік середня кількість робочих днів вищевказаних одержувачів дорівнювала 49,64, а у членів контрольної групи це число становило 49,25.

 

Частка осіб, які мали доходи або доходи від самозайнятості, була приблизно на один відсоток вищою для одержувачів базового доходу, ніж для контрольної групи (43,70% і 42,85%). Знову ж таки, розмір заробітку і доходу від самозайнятості був у середньому на 21 євро нижче для одержувачів базового доходу, ніж для контрольної групи (4230 євро і 4251 євро).

 

 

Одержувачі базового доходу сприймали своє благополуччя як краще

 

Щоби дослідити вплив експериментальної концепції безумовного основного доходу на благополуччя людей, безпосередньо перед закінченням експерименту було проведено телефонне опитування.

 

За даними опитування, одержувачі базового доходу сприймали своє благополуччя краще, ніж контрольна група. 55% одержувачів базового доходу оцінили своє здоров'я як добре або прекрасне, у той час як аналогічний показник в контрольній групі становив 46%. Сильний або дуже сильний стрес відчували 17% одержувачів базового доходу, а в контрольній групі – 25%.

 

"В одержувачів базового доходу було менше симптомів стресу, а також менше труднощів із концентрацією уваги і менше проблем зі здоров'ям, ніж у контрольної групи. Вони також були більш впевнені в своєму майбутньому і в своїй здатності впливати на суспільні проблеми", — каже Мінна Юлікянне, провідний дослідник Kela.

 

Одержувачі безумовного базового доходу також більш упевнені у своїх можливостях працевлаштування. Крім того, вони вважають, що при зверненні по допомогу із соціального забезпечення бюрократія є меншою, і вони частіше, ніж контрольна група, висловлювалися про те, що базовий дохід полегшує отримання роботи чи створення підприємства.

 

"Результати аналізу реєстру та опитування не суперечать один одному. Базовий дохід може надати позитивний вплив на добробут одержувача, навіть якщо в короткостроковій перспективі він не поліпшить перспективи працевлаштування", — пояснює Юлікянне.

 

В опитуванні взяли участь 23% потенційних респондентів (31% одержувачів базового доходу і 20% членів контрольної групи).

 

Одержувачі базового доходу були обрані методом випадкової вибірки з групи осіб, які в листопаді 2016 року отримували допомогу з безробіття в Кela. До контрольної групи ввійшли ті, хто в листопаді 2016 року отримував допомогу з безробіття Кela, але не був вибраний для участі в експерименті виплати безумовного базового доходу.

 

 

Отримані дані можуть бути використані при перебудові системи соціального забезпечення

 

Оціночне дослідження експерименту "базовий дохід" дозволяє отримати дані, які можуть бути використані при перебудові системи соціального забезпечення. Результати публікуватимуть поетапно в 2019-2020 роках, наступні результати будуть готові в квітні 2019-го. Оцінка включає також опитування у вигляді співбесід, які будуть проведені навесні 2019 року.

 

За оціночне дослідження відповідає відомство Кela, яке проводить його спільно з Державним центром економічних досліджень, Інститутом ринку праці та економічних досліджень, Університетом Турку, Університетом Гельсінкі, Фінською асоціацією психічного здоров'я та Незалежним експертно-аналітичним центром Tänk.

 

"Надійні оцінки результатів експерименту будуть доступні після того, як всі зібрані матеріали проаналізують із урахуванням параметрів рамкових умов експерименту. Після цього ми можемо оцінити можливі наслідки введення базового доходу у Фінляндії," — каже Оллі Кангас, науковий керівник дослідницького проекту, професор в Університеті Турку.

 

 

Унікальний експеримент

 

Дослідження із базовим доходом було винятковим соціальним експериментом як всередині країни, так і на міжнародному рівні, оскільки це був загальнонаціональний випадковий польовий експеримент. Участь у ньому не було умисною, а отже можна зробити більш достовірні висновки про наслідки дослідження, ніж це було в попередніх експериментах, які ґрунтувалися на добровільній участі.

 

В ході експерименту 2000 випадково відібраних безробітних отримували щомісячний звільнений від податків базовий дохід у розмірі 560 євро незалежно від того, чи мали вони який-небудь інший дохід або активно шукали роботу. Експеримент почався 1 січня 2017 року і завершився 31 грудня 2018 року.

 

"Уроки, зроблені при плануванні і здійсненні дослідження, забезпечують міцну основу для планування нових грандіозних соціальних експериментів — наприклад, щодо негативного прибуткового податку", — каже Оллі Кангас.

 

Експеримент запустив уряд прем'єр-міністра Юхи Сіпіля. Мета його — вивчити питання про те, яким чином можна було б змінити фінську систему соціального забезпечення з тим, щоби вона краще відповідала змінам у трудовому житті. Експеримент проводив фінський Інститутом соціального страхування Kela.

 


Preliminary results of the basic income experiment
Kela and the Ministry of Social Affairs and Health,
press release 8 February 2019

 

09.02.2019