Фінський експеримент

Експеримент із запровадженням безумовного основного доходу покликаний вирішити проблеми надмірно соціальних держав

 

 

Фінське Управління національного страхування запропонувало замінити соціальні допомоги фіксованою виплатою всім дорослим громадянам країни незалежно від рівня доходів. У пілотному варіанті такі виплати пропонується встановити у розмірі 550 євро на місяць, з часом — 800 євро. Пропозиція мусить пройти обговорення і має бути остаточно оформлена аж до листопада наступного року. Це передбачає демонтаж чинної системи соцзабезпечення, яка, як усталено в Скандинавії, характеризується досить високим рівнем соцвиплат і універсальним охопленням. Самé тільки скорочення армії соціальних чиновників, залучених до розподілу грошей, може заощадити для бюджету десятки мільйонів євро на рік, але зробити це буде вкрай важко, до того ж з урахуванням високого безробіття.

 

Модель безумовного основного доходу давно обговорюють економісти. Локальні експерименти в США, Канаді та інших країнах давали обнадійливі результати. Наступного року такий експеримент планують здійснити в кількох реґіонах Нідерландів, референдум про перехід на таку модель проведе Швейцарія. Проблема в тому, що дозволити собі це може далеко не кожна країна. У Фінляндії є необхідні вихідні умови: високий рівень життя і податків. Середній найманий працівник з доходом 41 000 євро на рік платить 31,6% податків.

 

Разом з тим фінська економіка потребує стимулювання, і «монетизація пільг» тут може допомогти. Це застимулює споживчий попит і допоможе вирішити проблему безробіття. Від 2012 р. його рівень у Фінляндії стабільно зростає і вже сягнув 10% (у Швеції — 8%, у Данії — 6%, у Норвегії — 4%).

 

Високі допомоги з безробіття забирають в людей стимул шукати роботу. Концепцію безумовного основного доходу теж критикують за нібито стимулювання дармоїдства. Але очевидно, що вона може вирішити одне важливе протиріччя. В європейських країнах з високим рівнем соцзабезпечення «професійний безробітний» дістає від соцдопомоги дохід, порівнянний з доходом середнього працівника після оподаткування. Заміна соцвиплат на виплати всім громадянам приведе до того, що навіть невелика зарплатня на непрестижній роботі збільшить дохід порівняно з «доходом дармоїда».

 

В умовах старіння населення та вповільнення зростання економіки соціальні держави щораз більше замислюються про зміну моделі. У вересні 2013 р. в своїй тронній промові король Нідерландів Віллєм-Алєксандер оголосив, що на зміну традиційній соціальній державі приходить держава загальної участі. Базовий дохід — вигідна перехідна модель. Йдеться не про те, щоб перекласти на громадян клопоти про свій добробут, а про зміну їх соціального мислення — спонукати їх самостійно розпоряджатися своїми соціальними ґарантіями.

 


Николай Эппле
От редакции: Финский эксперимент
Ведомости, 09.12.2015 
Зреферував О.Д.

09.12.2015