В Україні запустили програму монетизації субсидій для населення.

 

Програму монетизації субсидій для населення в Україні офіційно розпочали.

 

Про це оголосив Президент України Петро Порошенко на нараді щодо введення монетизації субсидій у Києві, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, а саме – грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. У середньому розмір виплат становитиме 1,5 тис. грн", – сказав Порошенко.

 

Президент трактує оформлення субсидій одним із елементів зі встановлення енергетичної незалежності країни (йдеться, очевидно, про стимул споживати менше палива), а також фактором, який суттєво зменшить "поле для корупції" у цій сфері.

 

Зі слів міністра соціальної політики Андрія Реви, нині 3 млн 742 тис. домогосподарств претендують на отримання монетизованих субсидій. З його слів, відповідні виплати за поточний опалювальний сезон виплатять у березні, квітні і травні. "Після цього буде здійснено перепризначення субсидії на новий рік, починаючи з травня 2019 року", – додав міністр.

 

Рева звернув увагу, що 69,9% одержувачів субсидій є пенсіонерами.

 

Зазначається, що субсидію перераховуватимуть грошовим переказом через державний "Ощадбанк", а пенсіонерам її виплачуватиме Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

 

Для отримання грошового переказу слід звернутися до найближчого відділення "Ощадбанку" і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії відкриють персональний банківський рахунок, на який перераховуватимуть суму субсидії у квітні і травні.

 

Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, зможуть зняти свою субсидію у банкоматах цих банків. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

 

У Мінсоцполітики повідомляють, що всі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у чинній моделі монетизації. Тобто розрахунки за спожиті послуги цих осіб з підприємствами здійснюватимуть через "Ощадбанк", а субсідіанти отримають за результатами вже в цьому опалювальному сезоні залишок невикористаної субсидії готівкою також через цей банк.

 

06.02.2019