У кістках виявили приховані судини

Ймовірно, в кістках наших рук і ніг розташована прихована мережа крихітних кровоносних судин. На це вказують відкриття таких судинних мереж у кістках лап мишей. Ця система каналів може пояснити, чому введені в кістковий мозок медикаменти так швидко розподіляються в організмі. Крім того, це може мати визначальну роль для транспортування імунних клітин. Чи ці судини присутні у кістковій тканині людини, зясують наступні дослідження.



Знимка нововиявлених канальців у мишей. Зображення: Nature Video.

 

Деколи в медицині йдеться про секунди. Якщо в такій ситуації медикам не вдається зразу встановити венозний зв'язок, то вони ін’єктивно вводять, можливо, життєвонеобхідні медикаменти в кістку ноги пацієнта. Адже через кістковий мозок речовина відносно швидко потрапляє до системи кровообігу та розподіляється по цілому організму. З практики це відомо давно, проте феномен все ще залишається загадковим з теоретичного погляду.

 

Науковці знають, що так звані трубчасті кістки, зокрема великогомілкова кістка, мають артерії на кінцях і кровоносні судини в кістковому мозку – як всередині, так і назовні. Хоч це і не може пояснити, чому в надзвичайних ситуаціях інфузії в кістковий мозок мають такий швидкий ефект. «Як і кожен орган, для цієї функції кістки також потребують закритого кровообігу. Як цей закритий кровообіг виглядає, дотепер не було з’ясовано остаточно», – пояснила Аніка Ґрюнебум (Anika Grüneboom) з Університету Дуйсбурґ-Ессен.

 

У пошуках пояснення дослідниця та її колеги просвітили великогомілкові кістки мишей. З допомогою сучасних способів візуалізації, зокрема розсіювальної флюоромікроскопії (LSFM), вони змогли вперше детально поглянути на внутрішню частину кістки. І несподівано виявили мережу з сотень крихітних кровоносних судин.

 

Ці капіляри назвали транскортикальними судинами, бо вони проходять через компактні кістки, так звані кортикаліс. При цьому вони встановлюють прямий зв’язок між кістковим мозком, кровоносними судинами назовні та окістям, повідомили науковці. Згідно з їхніми підрахунками, більшість артеріальної та венозної крові, що протікає через кістки, тече власне через це мереживо судин.

 

Принаймні, у мишей ця маленька структура здається центральною складовою кровообігу. Крім того, наступні дослідження з’ясували: кровоносні судини відіграють важливу роль і для швидкого транспортування імунних клітин з кісткового мозку до центру запалення. На дослідах на мишах науковці встановили, що в процесі запальних захворювань – наприклад, при хронічному артриті – за кілька тижнів можуть розвиватися нові транскортикальні судини. Вони, ймовірно, полегшують постійний транспорт нейтрофілів та інших імунних клітин з кісткового мозку до суглобів, вважає команда.

 

«Попередні концепти описували лише кілька незначних артеріальних припливів і два венозні відтоки у кісках. Проте це не відображає природної ситуації. Хоч і дивує, що в ХХІ столітті все ще можна знайти нові анатомічні структури, не описані в жодному підручнику», – констатує співавтор Матіас Ґунцер (Matthias Gunzer).

 

Чи ця дотепер не помічена транспортна мережа міститься і в людських трубчастих кістках, наразі не з’ясовано. Хоча вчені ідентифікували в деяких ділянках людських кісток подібні структури. Крім того, нещодавно в людському черепі виявили до того невідомі тоненькі канальці. Наступні дослідження повинні ще перевірити, чи йдеться про транскортикальні судини.

 

Якщо гіпотеза підтвердиться, це, без сумніву, матиме важливі наслідки. Відкриття означатиме не лише краще розуміння людської анатомії, воно зможе надати нові дані про хвороби на кшталт артриту та остеопорозу, а можливо, й відкрити нові шляхи для терапії, сподіваються науковці.

 


Daniela Albat
Versteckte Blutgefäße in Knochen entdeckt
Nature Press/ Universität Duisburg-Essen, 22.01.2019
Anika Grüneboom, Ibrahim Hawwari, […] Matthias Gunzer 
A network of trans-cortical capillaries as mainstay for blood circulation in long bones
Nature Metabolism, 21.01.2019
Зреферувала С. К.

27.01.2019