Верховна Рада ухвалила закон про перехід церковних громад.

 

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)", котрий спрощує процедуру зміни конфесійної юрисдикції.

 

За ухвалення законопроекту №4128-д на засіданні парламенту у четвер проголосувало 229 народних депутатів. Результативне голосування далося лише з другої спроби (під час першої було 223 "за").

 

Закон підтримали: фракція Блоку Петра Порошенка – 86 народних депутатів (із числа 135 депутатів фракції), "Народний фронт" – 65 депутатів (із 81), Радикальна партія – 17 (із 21), "Самопоміч" – 16 (із 25), "Батьківщина" – 9 (із 20), "Воля народу" – 5 (із 19), "Відродження" – 1 (із 24), позафракційні – 30 (із 60). "Опозиційний блок" не дав жодного голосу.

 

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності – голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Віктор Єленський, презентуючи законопроект, уточнив, що акт передбачає уникнення подвійної реєстрації.

 

"Хочу підкреслити, що це закон для всіх релігійних громад. Він передбачає, що ті непорозуміння, що виникають при зміні релігійною громадою своєї релігійної підлеглості, будуть значно мінімізовані", – цитує аґенція "Укрінформ".

 

Закон визначає, що рішення про зміну підлеглості або щодо змін і доповнень до статуту ухвалюють загальні збори релігійної громади не менш як двома третинами від її складу. Ці дві третини вираховують від необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади.

 

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчують підписами члени релігійної громади. Далі це рішення підлягає реєстрації відповідно до законодавства.

 

У законі наголошено, що зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміну права власності та інших речових прав таких релігійних громад, окрім випадку, встановленого статтею 18 цього закону. Законом також встановлено мораторій на відчуження майна громади у випадку, якщо вона ухвалила рішення про зміну підпорядкування.

 

Частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником або користувачем.

 

17.01.2019