Польський елітарний квартальник "Zeszyty Literackie" припинив існувати.

 

В грудні 2018 року вийшло остатнє, 144-е, число елітарного польського квартальника "Zeszyty Literackie". Причина банальна — фінансові проблеми: торік 26-річний спонсор — фундація Agora, видавець Gazety Wyborczej — перестав фінансувати видання, а дотація Міністерства культури і національної спадщини в розмірі 90 тис. злотих на минулий рік виявилась недостатньою для продовження видання.

 

 

Редакція протягом року безрезультатно шукала нового спонсора. Видання грудневого номера стало можливим завдяки заклику ще навесні до читачів викупити цілорічну передплату. Вартість видання одного числа ZL становить близько 40 тис. зл.

 

Головна редакторка квартальника Барбара Торуньчик відмовилася від спроб зібрати кошти краудфандинґом: "Нам не йдеться про один чи два наступні числа. Тому ми не хочемо брати  зобов'язання, яких не зможемо виконати".

 

Редакція виїхала зі свого варшавського офісу, передавши зібрану протягом 36 років бібліотеку в село Кадзідло Остроленцького повіту (Мазовецьке воєводство). "У Варшаві не було охочих, а тамтешній війт є бібліофілом, тому я вірю, що наша бібліотека дістане там нове життя", – каже Торуньчик.

 

Журнал був заснований в Парижі в 1982 році. Перше число вийшло у січні 1983 року. З 1990 року видавався в Польщі.

 

За свою мету журнал ставив інтеґрувати іноземну літературу в польське суспільство через залучення відомих іноземних письменників до роботи з журналом та публікацій їхніх творів. Серед співробітників були нобелівські лауреати з літератури, зокрема Чеслав Мілош, Іосиф Бродський, Шеймас Гіні, Дерек Волкотт, Відьядхар Найпол.

 

"Журнал, свідомо елітарний в тому найблагороднішому розумінні елітаризму, який редакція здатна вловити яко «душ прекрасних спілкування», – оцінював видання Адам Міхнік. – Завдяки ZL була поважно піднята проблематика центральноєвропейської сучасності і спроба дати нові відповіді на класичні питання польської культури".

 

02.01.2019