Як "гіперлуп" змінить суспільство і транспорт?

 

Кажуть, що він стане швидшим, ніж поїзди, безпечнішим, ніж автомобілі, і екологічнішим, ніж літаки. Технологія “гіперлуп” ось-ось обіцяє увійти в наше життя. Тож які виклики і переваги цієї, без перебільшення, революції в транспорті?

 

 

Останній винахід Ілона Маска — “гіперлуп” — швидко рухається вперед. Очікують, що вже у 2021 році його використовуватимуть комерційно. Але наскільки практичною є капсула, що рухається у вакуумному тунелі зі швидкістю 1100 км/год?

 

Про “гіперлуп” часто говорять як про найбільший прорив у транспорті 21 століття. Якщо кожен пасажир, що подорожує на відстань від 500 до 1500 км, замість літака використовував б “гіперлуп”, шкідливі викиди в атмосферу б зменшилися на 58%.

 

Уявіть собі всі наслідки, коли б подорож тривалістю 3 години вдалося б зменшити до 30 хвилин? Крім того, ціни на “гіперлуп” обіцяють не перевищувати вартості поїздки у внутрішньоміському транспорті.

 

Хоча в теорії це все виглядає фантастично, технологія пов’язана зі значними викликами як в будівництві, так і в обслуговуванні. Найбільший з них — це вартість прокладання підземних тунелів, яка, як очікують, становитиме сотні мільйонів доларів.

 

Капсула “гіперлупу” левітуватиме всередині труби з низьким тиском за допомогою магнітного поля, а в рух її приводитиме електричний двигун. Будівництво довжелезних підземних тунелів є складним з технічного погляду, а їхнє обслуговування ризиковане. Ще одним викликом для “гіперлупу” стане право використання землі, яка перебуває у приватній власності, не кажучи вже про те, що під час його будівництва доведеться зрізати велику кількість дерев.

 

Переваги, своєю чергою, полягають у тому, що “гіперлуп” стане вдвічі швидшим за високошвидкісні поїзди, а також не залежатиме від погодних умов. Інженери докладають зусиль, щоб убезпечити його також від землетрусів і, загалом, зробити одним з найбезпечніших видів транспорту.

 

Подорож з Лондона до Бірмінгема займе “гіперлупом” 9 хвилин, тоді як потягом — 83 хвилини. З Лондона до Ньюкасла можна буде доїхати за 22 хвилини, що заощаджує 129 хвилин. 29 хвилин зайняла б мандрівка з Лондона до Единбурга (на 231 хвилину менше, ніж потягом), а з Лондона до Ґлазґо лише 31 хвилину, що економить 238 хвилин. Така коротка тривалість поїздок неймовірно вплине на бізнес і туризм.

 

“Гіперлуп” також покращить доступ до освіти. Вибрати університет, який би вам підходив, але при цьому був би близько до дому, часто є проблемою для багатьох. “Гіперлуп” ж обіцяє зменшити залежність освіти від транспорту.

 

Іншою значною перевагою технології є те, що вона може дозволити працювати у мегаполісах людям, які не мають достатньо ресурсів, щоб там жити. Вартість життя в таких містах, як Лондон чи Сан-Франциско, є непомірною для багатьох людей, що змушує їх переселятися і шукати роботу десь-інде. За допомогою “гіперлупу” вони зможуть дешево і швидко добиратися на роботу, скажімо, в Лондон з Едінбурга, де житло набагато дешевше. Або в Сан-Франциско з Лос-Анджелеса, де вартість оренди квартири менша середньо на 66%. Поїздка між цими двома містах займатиме не більше 30 хвилин.

 

Важливо, що “гіперлуп” може перевозити не лише пасажирів, а й вантажі. Нідерланди вже розробляють капсулу, яка братиме на борт як людей, так і вантажі. Крім того, щоб зменшити кошти на будівництво і не псувати людям приватну власність, великі ділянки тунелів, в яких рухатимуться капсули, розташують над землею. За словами Ілона Маска, “гіперлуп” буде не більшою незручністю для землевласників, ніж телефонні стовпи на їхній території.

 

Енергію “гіперлуп” братиме від звичайних електростанцій, а також від сонячних панелей, які будуть розміщені зверху над тунелями. Для того, щоб розігнати капсулу до максимальної швидкості, буде потрібно порівняно небагато енергії, що обіцяє зробити його одним з найекологічніших видів транспорту поруч з електромобілями.

 

Тож коли появиться гіперлуп? У 2015 компанія SpaceX збудувала тестову ділянку шляху завдовжки одна миля. У 2016 інженери з МІТ розробили прототип капсули, а вже роком пізніше провели перше тестове випробування. У 2019 має запрацювати перша комерційна гілка в Абу-Дабі. Дослідження та тестування ще досі тривають, але вже зараз мільйони інвесторів зацікавлені в проекті.

 

“Гіперлуп” є однією з найбільш інноваційних технологій в транспорті. Незалежно від того, чи він появиться через 3 роки, чи через 30, суспільні зміни від нього, скоріше за все, будуть величезними.

 


How will hyperloop systems affect society and transport?
Intelligent Transport, 19/12/2018
Зреферував Є. Л.

 

 

23.12.2018