Китай заборонив експеримент з генетичної модифікації людини.

 

Китайська влада вимагає зупинити роботу науковця Хе Цзянкуя, який заявив про народження перших у світі генетично модифікованих дітей. Заступник міністра науки і технологій КНР Сюй Наньпін заявив в ефірі державної телекомпанії CCTV, що міністерство виступає проти експерименту щодо зміни ДНК ембріона людини. Урядовець назвав дії співробітника Південного науково-технологічного університету в Шеньчжені Хе Цзянкуя незаконними і неприйнятними. За китайськими законами дозволяються дослідження ембріональних стовбурових клітин людини in vitro протягом максимум 14 днів. Китайська влада почала розслідування діяльності науковця і його команди.

 

 

26 листопада Хе Цзянкуй оголосив, що йому вдалося змінити гени новонароджених дівчаток-близнюків, і поширив відеозвернення. Він заявив, що за допомогою технології генетичних ножиць CRISPR йому вдалося відредагувати один із генів у дівчаток-близнюків, які нещодавно з'явилися на світ. Йдеться про ген CCR5, зміна якого має знизити ризик інфікування ВІЛ. Генетичну мутацію здійснили під час штучного запліднення яйцеклітини. Загалом ці генетичні зміни провели щодо 16 ембріонів від семи пар. Лише в одному випадку таке редагування генів виявилося успішним – і призвело до народження близнюків. Дівчата, які отримали імена Нана і Лулу, абсолютно здорові, запевнив Хе Цзянкуй. З його слів, генетичні тести засвідчили: в однієї з двох новонароджених обидва варіанти гену CCR5 прижилися, натомість в іншої змінився лише один із двох алельних генів. Однак у жодної з дівчаток змін не зазнали інші ділянки ДНК і не проявилися небажані ефекти. Поки немає підтверджень з незалежних джерел, науковий світ сприйняв заяву і запевнення Хе Цзянкуя скептично, однак із наростаючою тривогою.

 

Більше ста китайських вчених підписали відкритий лист, в якому зазначено, що використання технології CRISPR в експериментах з участю людей пов'язане з великими ризиками і викликає етичні питання: «Ми не виключаємо, що діти, народжені з використанням даної технології, певний час можуть залишатися здоровими. Але потенційні небезпеки, викликані необов'язковою процедурою, важко оцінити». Незабаром Південний науково-технологічний університет пообіцяв перевірити експеримент свого співробітника.

 

 

 

Нині Хе Цзянкуй виступив на конференції Human Genome Editing Summit (саміт з редагування людського геному) в університеті Гонконгу при переповненій залі. Однак науковці не дочекалися презентації деталей експерименту. Хе Цзянкуй говорив, що вивів Китай у світові лідери, нагадав про стигматизацію ВІЛ-інфікованих у КНР і заявив, що пишається можливістю захистити новонароджених дівчаток від ВІЛ за допомогою зміни генів. Учений розповів, що фінансував експеримент сам, у ньому брали участь пари ВІЛ-позитивних батьків і ВІЛ-негативних матерів. За словами Хе Цзянкуя, в даний час на ранній стадії вагітності перебуває ще одна учасниця дослідження. Колеги розкритикували вченого, після чого він скасував свій наступний виступ на конференції.

 

 

29.11.2018