Контроверсійна генна терапія

Це нагадує наукову фантастику. Людський організм генетично перепрограмовують, навчаючи його імунну систему розпізнавати й атакувати ракові клітини. Завдяки революційному методу, який називається Car-T або «терапією химерними антигенними рецепторами», це вже стало реальністю для тисяч пацієнтів, які інакше б не мали шансів вижити. От тільки не все так однозначно, щоб вважати Car-T панацеєю.


 

Car-T — перспективна біомедична технологія, яка перебуває на останніх етапах отримання дозволу від американської FDA (Food and Drug Administration), державного реґулятора у сфері ліцензування продовольства та медикаментів. Її розробляє біотехнічна  компанія Juno Theraupeutics зі штаб-квартирою у Сієтлі. Лише за кілька місяців перед остаточним затвердженням медичну спільноту сколихнула новина про смерть трьох пацієнтів, які відбували терапію Car-T у межах клінічних випробувань.  

 

Пацієнти померли від набряку мозку, спричиненого токсичними побічними ефектами лікування. Те, що під час клінічних випробувань нових ліків часто помирають ракові пацієнти, не є незвичним. Здебільшого учасники таких випробувань дуже хворі, тож увагу звертають передусім на статистичні докази того, що нова терапія або нові ліки ефективніші, ніж звичні ліки. Втім у випадку з Car-T смерть пацієнтів, яким не було й 25, настала не від хвороби, а від лікування.

 

Це порушило відразу кілька непростих питань. Чи справді терапія Car-T достатньо безпечна, щоб потрапити на ринок? Чи правильно чинить FDA, яка ліцензує її набагато швидше, ніж у випадку інших схожих методів лікування?

 

FDA вирішила затвердити Car-T за пришвидшеним сценарієм. Розробники методики вже мають право продавати її безнадійно хворим пацієнтам, які не мають інших варіантів. При тому ще до отримання повноцінного дозволу розробники Car-T можуть і далі вивчати її ефекти у клінічних випробуваннях. Для багатьох хворих вона є останнім шансом.

 

Суть Car-T така: з крові людини лікарі отримують білі кров'яні тільця, передають їх в лабораторію, де їх генетично модифікують, навчаючи розпізнавати ракові клітини, а згодом повертають назад в тіло пацієнта. Процес терапії охоплює шість послідовних кроків.

 

1. Т-клітини, здатні атакувати ракові клітини, ізолюють від білих кров'яних тілець у лабораторії, де їх «активують» або «пробуджують».

2. Т-клітини запрограмовують на вироблення т. зв. «химерних антигенних рецепторів Cars» — білків, які розпізнають ракові клітини.

3. В лабораторії вирощують і заморожують мільйони модифікованих Car-Т-клітин. Коли їх стає достатня кількість, їх відсилають назад у лікарню.

4. За допомогою хіміотерапії знищують власні Т-клітини пацієнта, які замінюють на модифіковані, щоб вони мали більше простору для мультиплікації та ефективної дії.

6. В лікарні Car-T-клітини знову повертають в тіло пацієнта. Вони розмножуються, розпізнають і знищують небезпечні ракові клітини.

 

Навіть у випадку з найбільш резистентними видами раку, такими як гостра лімфобластна лейкемія, на яку хворіли пацієнти у випробуваннях Juno, — результати приголомшили. Без лікування ця форма лейкемії може вбити за лічені місяці. Хвороба спершу відступає перед хіміотерапією, але здебільшого через якийсь час повертається. Єдиний спосіб її позбутися — пересадження кісткового мозку. Це дуже складна й небезпечна процедура, що часто закінчується летально. Для традиційних методів лікування гострого лімфобластного лейкозу смертність зазвичай становить 60%.

 

У випадку з Car-T кожен учасник клінічних випробувань перейшов у стадію ремісії, а майже ¾ позбулися раку за рік. Це попередньо свідчить про ефективність методу, хоча щоби впевнитись, що хвороба не повернеться, можливо, знадобляться роки. Кожного року близько 43 000 пацієнтам в Америці та Європі ставлять діагноз «рак крові», який можна лікувати за допомогою Car-T.

 

Великий ризик нового методу полягає у 5-й стадії лікування, на якій за допомогою хіміотерапії знищують власні Т-клітини пацієнта, щоб замінити їх генетично модифікованими. Саме ця фаза, як стверджують в Juno, і закінчилась летально для трьох пацієнтів. Навесні компанія змінила склад препаратів хіміотерапії, оскільки спеціальне дослідження показало, що це покращить довгострокові показники ремісії. До препарату циклофосфаміду додали флударабін, створивши сполуку з назвою FluCry. В компанії стверджують, що смерть настала внаслідок непередбачуваних наслідків взаємодії FluCry з клітинами Car-T. Juno відразу повідомила FDA, що переходить на попередній варіант хіміотерапії. Реґулятору знадобилося лише три дні, щоб дозволити продовження випробувань. Це дивує, адже раніше він ніколи не діяв з такою швидкістю.

 

Чимало експертів переконані, що це рішення FDA поспішне, адже може бути якась інша, невідома причина, яка призвела до смерті трьох пацієнтів. Крім того, інші експерти засуджують Juno за те, що вона змінила склад хіміотерапії ще перед завершенням випробувань. За їх переконанням, аплікуючи на офіційний дозвіл, вже пізно вчитися, а нещасливий випадок свідчить про те, що методика розвивається надто швидко.

 

Однак навіть якщо визнати, що в Juno мають рацію і винна хіміотерапія, то існують інші застороги, що терапія Car-T так і не знайде широкого застосування. На відміну від ліків, в яких зазвичай діє принцип «одна доза — стандартна для усіх», продукцію Car-T треба підлаштовувати під кожного окремого пацієнта. Увесь процес генетичної модифікації клітин тривалий і дуже дорогий. Juno ще не оголосила вартість лікування, але сподіваються, що вона становитиме не менше півмільйона доларів.

 

David Crow

Gene therapy: A controversial cure

FT, 24/07/2016

Зреферував Євген Ланюк

03.08.2016