Ярослав Качинський позивається з Лехом Валенсою.

Суперечка стосується причин смоленської авіакатастрофи 2010 року.

 


Валенса Качинському: «Нащо я пана зробив міністром?»
Качинський Валенсі: «А нащо я пана зробив президентом?»

 

У Гданському суді проходить процес за позовом голови правлячої націонал-консервативної партії «Закон і справедливість», екс-прем’єра Ярослава Качинського до екс-президента Польщі Леха Валенси. Під час засідання в четвер, 22 листопада, сторони відмовилися від мирного врегулювання конфлікту. Про це повідомило Polskie Radio24.

 

Причиною позову стали заяви Валенси в Facebook, в яких він поклав відповідальність за аварію під Смоленськом президентського літака з польською делегацією на Ярослава Качинського – брата-близнюка загиблого в цій авіакатастрофі президента Леха Качинського. Валенса стверджує, що Ярослав Качинський в телефонній розмові з братом під час польоту нібито переконав президента віддати пілотові наказ на посадку в Смоленську, незважаючи на несприятливі погодні умови. В коментарі в суді він додав: «Маю право мати свою думку. Він шкодить Польщі і треба його усунути. І я ще раз це зроблю»

 

Ярослав Качинський, своєю чергою, назвав Валенсу «загрозою демократії в Польщі» і висловив сумніви в інтелектуальних здібностях колишнього глави держави. «Я взагалі ніколи не давав жодних рекомендацій моєму братові. Єдиною темою тієї розмови був стан здоров’я матері», – заявив Ярослав Качинський. Він зажадав від Валенси вибачень і виплатити  30 тисяч злотих (приблизно сім тисяч євро) на доброчинні цілі.

 

«Навіщо я пана зробив міністром?» – нарікав у залі суду Лех Валенса. «А навіщо я пана зробив президентом?» – відповів йому риторичним запитанням на риторичне запитання Ярослав Качинський.

 

Суддя Клавонн закликала обох: «Ви відомі постаті. На вашу поставу дивляться громадяни. Ваша поведінка детермінує їхню поведінка. Сота річниця незалежності є оказією для рефлексії на тему історії та сучасності. Примирення є в інтересі вітчизни та її громадян». Заклик не мав результату. Суд ухвалить рішення 6 грудня.

 

Нагадаємо, що авіалайнер Ту-154 з польською урядовою делегацією на облавку розбився при заході на посадку на летовищі «Смоленськ-Північний» 10 квітня 2010 року. Внаслідок аварії загинули всі 88 пасажирів і 8 членів екіпажу. На облавку, окрім тодішнього польського президента і його дружини, перебувала низка перших осіб держави, котрі поспішали на траурні заходи в пам'ять про розстріл у Катині польських офіцерів співробітниками радянського НКВС.

 

 

 

 

23.11.2018