В Лос-Анджелесі знесли пам'ятник Колумбу — за геноцид корінного населення.

 

У Лос-Анджелесі винесли з міського парку пам'ятник Христофору Колумбу, встановлений тут 45 років тому. Незважаючи на протести американців італійського походження, перемогла думка, що не варто увічнювати людину, з якої почалася безжальна колонізація в Америці.

 

 

Минулої суботи біля ста осіб, переважно нащадки корінного населення, взяли участь у вивезення пам'ятника першовідкривачу Нового Світу — ґенуезькому моряку, який на службі в Іспанії в 1492 році доплив до островів Карибського моря й увійшов в історію як людина, яка для Європи відкрила Америку.

 

Ініціатором акції став депутат міської ради Мітч О'Фаррелл, нащадок індіанців з Оклахоми. Це він раніше добився заміни свята Дня Колумба на День корінних народів.

 

"Такими пам'ятниками намагаються зберегти романтичну версію історії експансії європейських імперій і освоєння ними місцевого населення й багатства", – пояснювала активістка репортерам NBC. "Треба змінити фальшивий образ Колумба яко дослідника. Колумб особисто відповідальний за жорстокість до корінного населення і почав в історії найбільший геноцид. Його ніде не можна шанувати" — наполягав на NBC ініціатор акції Мітч О'Фаррелл.

 

Рух за перегляд історії завоювання європейцями Америки нащадки корінного населення Нового Світу розпочали не так давно. Для них відкриття, євангелізація чи вестернізація Америки, як прийнято це називати в європейській історіографії, є лиш завоюванням, поневоленням і знищенням корінного населення.

 

І це стосується не тільки Колумба чи іспанських місіонерів у Новому Світі, як, наприклад, о. Джуніперо Серрі, який заснував Сан-Франциско й "охрестив" Каліфорнію в XVIII ст., а й португальських, голландських або англійських колонізаторів.

 

Коли Папа Франциск оголосив три роки тому про канонізацію згаданого о.Серрі, то його пам'ятник, що стоїть на капітолійському пагорбі у Вашингтоні від штату Каліфорнія, спаскудили червоною фарбою. У самій Каліфорнії Стенфордський університет вже змінив назву вулиці його імені.

 

Ніхто з істориків не ставить під сумнів імперські інтенції європейських моцарств — спочатку Іспанії та Португалії, а потім і Голландії, Англії та Франції, але більшість вважає термін "геноцид" тут недоречним. Мовляв, завойовники мали на увазі не знищення місцевих жителів як раси або народу, а поневолення і експлуатацію.

 

Історики відзначають, що не можна судити про події XV—XVI століть з точки зору моралі й права XXI століття. Якщо стосувати нинішні критерії, то невідомо, чи знайдеться хоч одна історична постать, яку варто шанувати.

 

Зрештою, доведено, що вимирання більшості тубільних народів сталося в результаті відсутності в них імунітету на невідомі тут раніше бактерії та хвороби.

 

 

 

 

 

 

 

16.11.2018