ВР ухвалила закон для "євроблях".

 

Верховна Рада Украни ухвалила у другому читанні та в цілому закон, котрий передбачає зниження вартості розмитнення автомобілів на єврономерах.

 

За ухвалення законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів" (№8487) у другому читанні проголосували 250 народних депутатів, повідомила аґенція УНІАН.

 

Як повідомила під час свого виступу голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, закон передбачає введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його об’єму.

 

Так, для бензинових двигунів об'ємом до 3000 і понад 3000 куб. см вводяться базові ставки відповідно 50 і 100 євро. Для дизельних двигунів об'ємом до 3500 і понад 3500 куб. см вводяться базові ставки відповідно 75 і 150 євро.

 

Також закон передбачає граничний коефіцієнт віку автомобіля, що становить 15 (для автомобілів, вік яких перевищує 15 років, буде застосовуватися коефіцієнт 15).

 

Зі слів Южаніної, передбачається використання понижуючого коефіцієнта 0,5 при розрахунку ставки податку за розмитнення раніше ввезених авто (так званих "євроблях"), якщо вона буде здійснена протягом перших 30 днів з дня набрання чинності законом.

 

Ввезені раніше автомобілі з єврономерами можна буде перевести в режим імпорту, якщо буде сплачено штраф у розмірі 8500 грн.

 

Крім того, як зазначила Южаніна, законопроект передбачає, що надходження до державного бюджету від розмитнення автомобілів у 2018-2019 році мають бути спрямовані на пенсійне забезпечення. "Я хочу, щоб всі молоді люди знали, що ці гроші виключно підуть до Пенсійного фонду", – сказала вона.

 

Після обговорення законопроекту пільговий період дії ставки 0,5 для розрахунку ставки податку за розмитнення раніше ввезених авто запропонували збільшити до 90 календарних днів з дня набрання чинності законом. Саме цю норму й підтримали депутати.

 

Також у четвер Верховна Рада ухвалила закон, метою якого є посилення контролю за переміщенням і перебуванням в Україні транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

 

Згідно з законом, особа, котра ввезла в Україну автомобіль в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам. Також заборонено використання такої машини у підприємницькій діяльності або для отримання доходу.

 

За порушення встановлених правил передбачений штраф у розмірі 34 тис. грн. Перша фіксація зазначених порушень працівниками Нацполіції передбачає стягнення з порушника 8,5 тис. грн, повторна фіксація – 17 тис. грн, позбавлення права керування на рік і вилучення авто.

 

Також збільшуються штрафні санкції за порушення термінів переміщення транспортних засобів особистого користування в митному режимі і режимі транзиту. За перевищення терміну від 10 до 20 діб встановлюється штраф у розмірі 8500 гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривен, більш ніж на 30 діб (а також за втрату або розкомплектування транспортного засобу) – 170 тисяч гривень або його конфіскація за рішенням суду.

 

Крім цього, вводиться автоматизований обмін інформацією між органами доходів і зборів, Державною прикордонною службою та органами Національної поліції з метою контролю за використанням на території України транспортних засобів особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України та/або поміщені у митний режим транзиту.

 

Згідно з пояснювальною запискою, норми про збільшення штрафних санкції за порушення термінів переміщення транспортних засобів у митному режимі транзиту і митному режимі тимчасового ввезення, а також за керування водієм транспортним засобом, яким порушено терміни його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності і за передачу його у володіння, користування або розпорядження іншим особам, набирають чинності через 180 днів з дня, що слідує за днем опублікування цього закону.

 

Власники автомобілів на іноземній реєстрації невдоволені законодавчими новаціями.

 

"Коротко. Закон ухвалили з правками автоолігархів, проти народу. Всі області готуються до всеукраїнської акції протесту для ветування цього закону президентом", – йдеться на сторінці спільноти "Євро Авто Сила".

 

08.11.2018