На Львівщині жінка захворіла на сказ після укусу власного пса.

 

У 68-річної мешканки с. Милятин Городоцького району, яку вкусив пес, діагностували сказ. Потерпіла перебуває в реанімації у важкому стані, повідомив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут, передає Zaxid.net.

 

Власний пес покусав жінку три місяці тому, але вона по медичну допомогу до лікарів не зверталася. Пес через два тижні здох, але жінка не пішла до лікарів і тоді.

 

До Львівської обласної інфекційної лікарні потерпілу госпіталізували 26 жовтня зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, судоми, порушення сну і водобоязнь.

 

Останній випадок захворювання на сказ людей, за словами Олега Когута, був зафіксований на Львівщині 2007 року в Сколівському районі.

 

«Після укусу скаженої тварини (собаки, кота, лисиці, вовка) захворювання може розвинутися впродовж 10 днів, 2 тижнів, а загалом інкубаційний період триває до року. У чоловіка, в якого у 2007 році діагностували сказ, захворювання розвинулося аж через три роки після укусу скаженої тварини, що зустрічається вкрай рідко», – розповів Олег Когут.

 

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему і є смертельно небезпечним. Джерело вірусу сказу – різні хижі та домашні тварини. Вірус передається від хворих тварин через укус, ослинення шкіри чи слизових оболонок, особливо якщо на них є мікротравми. Тому лікарі радять відразу звертатися по медичну допомогу, навіть якщо укус був не до крові: слина зараженої тварини може потрапити на подряпини, а це пряма загроза заразитися. Уражене місце негайно і ретельно слід промити великою кількістю води з милом, продезинфікувати рану антисептичним засобом на основі спирту або йоду і звернутися в найближчу медустанову.

29.10.2018