Кожного оточує унікальна хмара

Кожна людина щодня перебуває в оточенні хмари з хімікатів та мікроорганізмів. Як засвідчив аналіз, повсякдень на нас впливають тисячі невидимих чинників середовища. Склад цього так званого експозому настільки унікальний, як і відбиток пальця – і може відігравати визначальну роль для нашого здоров’я, повідомили науковці.




Зображення: Triloks/ istock


 

Наше здоров’я великою мірою залежить від зовнішніх впливів: віруси, бактерії з середовища можуть принести нам інфекції, пилок у повітрі може спровокувати алергію, частинки пилу провокують астму та численні інші недуги. Сукупність таких впливів середовища, яким ми піддаємося щодня, науковці називають експозомом. Проте як цей експозом виглядає детальніше?

 

Як і мікробіом, ця суміш з бактерій, хімікатів, рослинних частинок тощо мала б відрізнятися у кожної людини – залежно від її місця проживання та способу життя. «Дотепер все ж ніхто не досліджував експозиції біологічних і хімічних компонентів на індивідуальному рівні», – сказав Майкл Снайдер (Michael Snyder) зі Стенфордського університету.

 

Він з колегами це змінив: загалом майже два роки вони збирали дані про 15 піддослідних – серед яких і сам Снайдер. Деколи тиждень, деколи місяць або й довше учасники носили на руці фільтри завбільшки з сірникову коробку. Прилад постійно вбирав проби повітря.

 

Все, що він всмоктував, потім вчені досліджували в лабораторії. З якими хімікатами та організмами контактували люди? «Ми дуже детально проаналізували відібрані проби і їхній вміст розділили на категорії», – повідомив Снайдер.

 

Результати засвідчили: кожна особа повсякдень піддається впливу тисяч організмів і хімічних компонентів – і вони дуже відрізняються в кожному випадку. Навіть у випадку з піддослідними, що перебували відносно близько одне до одного, науковці помітили на диво велику відмінність: наприклад, це стосується чотирьох учасників з агломерації Сан-Франциської затоки.

 

Домашні тварини, хімікати, які використовують у домашньому господарстві, рослини, що цвітуть по сусідству, та навіть опади впливають на вміст експозому, який виявився настільки індивідуальним, як і відбиток пальця.

 

Однак учені виявили і спільні ознаки, повідомив Снайдер з колегами. Так майже в усіх учасників зафіксували речовину для відлякування комах – репелент ДЕТА (діетил-мета-толуамід), а також сліди певних канцерогенів.

 

З огляду на те, що дані збирали в різні пори року, команда вчених змогла визначити сезонні особливості у вмісті експозому. Йдеться зокрема про забруднення пилком. З ранніх весняних місяців Снайдер у власній пробі виявив, наприклад, евкаліпт – тепер він знає, що кожного року в квітні провокує його алергічні симптоми. З такою метою вчені зможуть використовувати цей метод у майбутньому, поділилися науковці своєю ідею: що нас оточує і як воно пов’язане з різними ускладненнями?

 

«Наші результати свідчать, що кожен з нас оточений власною хмарою хімікатів та організмів – в майбутньому ми хочемо зрозуміти, як ця хмара на нас впливає, – сказав Снайдер. – Для цього ми хочемо стежити за людьми в зовсім різних місцевостях та покращити техніку вимірювання. В ідеалі, одного дня кожен зможе визначити свій особистий експозом – наприклад, з допомогою своєрідного смарт-годинника», – констатував учений.

 


Eine ganz persönliche "Wolke"

Stanford Medicine, 21/09/2018

Зреферувала С. К.

25.09.2018