Туреччина підвищила мито на американські товари.

Таким чином Анкара відповіла на санкції Вашінґтона проти турецької господарки.

 

 

Туреччина стрімко підвищила мита на низку товарів, які імпортують зі США. Відповідний указ підписав президент країни Реджеп Таїп Ердоґан. «Рішення Анкари обумовлене навмисними атаками адміністрації США на турецьку економіку», – написав в середу, 15 серпня, в своєму мікроблозі Twitter віце-президент Туреччини Фуат Октай.

 

Таким чином, мита на американські легкові автомобілі зросли на 120 відсотків, на алкогольну продукцію – аж на 140 відсотків, а на листовий тютюн – на 60 відсотків. Крім того, підвищили мита на американські косметику, рис і вугілля.

 

Водночас президент Туреччини закликав співвітчизників розпочати бойкот американської електроніки, перш за все – мобільних телефонів iPhone. «Ми не тільки вироблятимемо всі продукти, які ми зараз імпортуємо, а й почнемо їх експортувати. Ми починаємо бойкот електроніки зі США. На їхні "айфони" ми відповімо "самсунгами"», – заявив Ердоґан. 

 

Напередодні офіційна речниця Державного департаменту Сполучених Штатів Гізер Ноєрт заявила, що США не несуть відповідальності за фінансові складності Туреччини.

 

З початку серпня курс турецької ліри обвалився на тлі заяви президента США Дональда Трампа про підвищення мит на турецькі сталь і алюміній з 25 до 50 відсотків. Національна валюта Туреччини подешевшала після цього на 14 відсотків, а з початку року – більш ніж на 40 відсотків. Влада в Анкарі закликала громадян обмінювати долари і євро на ліри, щоб підтримати ослаблену валюту.

 

Однією з причин політичного конфлікту між двома країнами стало майже дворічне утримання під вартою в Туреччині американського пастора Ендрю Брансона, котрого звинувачують в підтримці турецького релігійного діяча Фетхуллаха Ґюлена. Ґюлен мешкає в США, і турецька влада звинувачує його в підготовці спроби перевороту в 2016-му році. 

15.08.2018