Сергій Лозниця отримав приз за найкращу режисуру в "Особливому погляді".

 

Українського режисера Сергію Лозницю визнали найкращим режисером у програмі Un Certain Regard ("Особливий погляд") 71-го Каннського кінофестривалю за стрічку "Донбас".

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Український режисер Сергій Лозниця став номінантом у категорії «Найкращий режисер» за фільм «Донбас», який відкривав показ програми «Особливий погляд»", – повідомили організатори фестивалю.

 

Програма "Особливий погляд" є другою за значенням після основної конкурсної програми і має на меті презентацію "нетипових" для головного конкурсу фестивалю фільмів, а також їхніх авторів.

 

Найкращим фільмом у цій категорії визнали "Кордон" Юна Ліндквіста, також визначили переможців у номінаціях за найкращу роль та найліпший сценарій і приз журі.

 

"Ми як журі відчуваємо, що із двох тисяч фільмів, які розглядали на фестивалі, 18 стрічок, які ми бачили, були вже по-своєму великими переможцями... Але нам довелося вибрати п'ять фільмів", – прокоментував президент журі "Особливого погляду" Бенісіо Дель Торо під час церемонії, яка пройшла у Театрі Дебюссі.

 

Сценарій фільму "Донбас" побудований на документальних матеріалах. Сергій Лозниця розповідає про події, що відбувалися на сході України. У центрі уваги – люди, вимушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв'язки, коли речі перестають називатися своїми іменами, йдеться в анотації Arthouse Traffic.

 

"Донбас" – антивоєнна стрічка, герої якої – жертви обставин. "Де грань між фактом та вимислом? Чи можливо зберегти здоровий глузд і людську гідність у таких умовах?" – мотто фільму.

 

Зйомки проводили взимку у Кривому Розі.

 

"Я щасливий, що зможу поділитися фільмом з найвимогливішою, досвідченою та чутливою публікою – журі та глядачами Каннського фестивалю. Для мене дуже важливо звернути увагу творців та політиків на проблему Донбасу. Наскільки я можу судити, це головна проблема нашого часу. Йдеться не про один регіон, країну або політичну систему, а про людство і цивілізації в цілому. Про кожного з нас – сьогодні", – казав перед показом Сергій Лозниця.

 

"Донбас" створювали в копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії.

 

Стрічка стала одним із переможців конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно.

 

Вихід фільму "Донбас" в український прокат запланований на 2018 рік.

 

18.05.2018