Прокуратура не виявила криміналу у знайдених 200 одиницях військової техніки.

 

Військова прокуратура спростувала інформацію про знахідку в Новограді-Волинському на Житомирщині 200 одиниць військової техніки. Як уточнюють правоохоронці, ця техніка не є бойовою і не є військовою – мілітарні машини вилучили з арсеналів Збройних сил після реалізації за програмою збуту надлишкового майна.

 

Про це повідомив речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"Насправді техніка, про яку йдеться, не є бойовою і взагалі не є військовою. Серед вказаної техніки 196 одиниць демілітаризованої, з яких 93 – автомобілі та тягачі, 98 – причепи, кунги та цистерни, 4 одиниці БТР та 1 – БРДМ", – прокоментував спікер прокуратури.

 

Зі слів Лисенка, правоохоронці натрапили на знахідку у рамках розслідування кримінального провадження щодо крадіжки нафтопродуктів із нафтопроводу "Дружба". "На 17 одиниць техніки вже здобуто документи, договори, які підтверджують законність їхнього відчуження через уповноважені державні підприємства упродовж 2013-2016 років. Ця техніка реалізовувалася як надлишкове майно, і цим займалися уповноважені підприємства", – уточнив речник ГПУ.

 

Андрій Лисенко назвав "передчасно оприлюдненим" твердження про те, ніби ця техніка є військовою. "Інформації про те, що окремі одиниці техніки завезені із зони АТО, також немає", – наголосив він.

 

"Реалізація надлишкової чи такої, що вислужила терміни експлуатації, транспортної техніки із ЗСУ чи інших військових формувань передбачена чинним законодавством, оскільки реалізується техніка, яку економічно невигідно відновлювати", – підкреслив спікер прокуратури.

 

Поза тим, правоохоронці перевіряють інформацію про законність закупівлі техніки. Відкрито кримінальне провадження, на машини накладено арешт.

 

"В ході огляду окремих одиниць вилученої техніки встановлено ознаки знищення номерів вузлів та агрегатів, у зв’язку із чим для їхнього відновлення та ідентифікації призначено криміналістичну експертизу", – зазначив Лисенко.

 

Згідно з інформацією слідства, 72 одиниці техніки реалізовувалися Управлінням обліку надлишкового військового майна ЗСУ комерційним структурам через уповноважене державне підприємство. "Наразі тривають слідчі дії, спрямовані на отримання документів, які мають підтвердити походження цієї техніки. У власника вказаної техніки, яким є приватний підприємець, вже вилучено договори, довіреності та інші документи щодо купівлі-продажу, з яких можна зробити висновок, що придбання відбувалося упродовж останніх 6-8 років", – деталізував речник прокуратури.

 

Як вважає слідство, наразі підстав для затримання власника немає. "Якщо буде доведено, що вона придбана у незаконний спосіб, її може бути конфісковано у дохід держави. Досудове розслідування триває", – підсумував Лисенко.

 

28.03.2018