Відбувся мітинг освітян та медиків.

 

Сьогодні, 27 березня, в Івано-Франківську відбулась загальноміська акція протесту працівників медицини та освіти, передає Бліц-Інфо.

 

На площі перед адмінбудинком зібралося декілька сотень працівників освіти і медицини з плакатами в руках та шкільними дзвіночками.

 

Голова Івано-Франківської обласної профспілки працівників охорони здоров'я Наталія Берчак розповіла, що медики вже давно готувалися до акції протесту, а коли почули про підтримку міського голови, це стало поштовхом.

 

«В місті дофінансовують медицину, а в районів коштів немає. В області не вистачає 220 мільйонів, а по місту 80 мільйонів. Також у нас є багато інших проблем. Зокрема, фінансування задекларованих реформ, рівень зарплати, адже вона у нас практично найнижча зі всіх галузей. Ми в колективному трудовому спорі з урядом України, де ставимо ці всі питання. Якщо до нас не прислухаються, то будемо готуватися до всеукраїнського страйку. Сподіваємося, що до цього не дійде», – каже голова профспілки.

 

За словами голови Івано-Франківської міської організації профспілки працівників освіти Андрія Дем'янчука, освітяни виділили сім основних проблем, що їх найбільше хвилюють. 

 

«Перше і основне питання з приводу недофінансування системи освіти міста, оскільки нам недофінансували понад 47 мільйонів. Ще один пункт – це недолугий формульний розрахунок, який спричинив несправедливий підхід до всіх працівників освіти. Крім фінансів, є проблема з тренерами спортшкіл, яких не вважають педагогами. Зрештою, нас дуже хвилює несправедливий підхід до педагогічних працівників. Уряд поділив нас на «чорних» і «білих». Вчителям підвищуємо, а працівників дошкілля, профтехосвіти, позашкілля – кидаємо на органи місцевого самоврядування, позбавляючи їх підвищення зарплати», – пояснив вимоги освітян Дем'янчук.  

 

Акцію протесту підтримали і депутати міської та обласної рад.

 

На завершення мітингу всі присутні проголосували за резолюцію. Якщо реакції уряду на неї не буде, то медики і освітяни розглядають можливість оголошення загального страйку.

27.03.2018